BRYSTKREFTUNDERSØKELSE: Nå har forskere funnet tre nye genvarianter som øker risikoen for å utvikle sykdommen. Foto: COLORBOX
BRYSTKREFTUNDERSØKELSE: Nå har forskere funnet tre nye genvarianter som øker risikoen for å utvikle sykdommen. Foto: COLORBOXVis mer

Tre nye gener knyttet til brystkreft

Med de nye funnene er 28 prosent av arveligheten ved brystkreft kartlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lenge vært kjent at genene spiller en viktig rolle i utviklingen av brystkreft, men hittil er det bare funnet enkelte genvarianter som synes å kunne framprovosere sykdommen.

Nå har det lyktes et internasjonalt konsortium av forskergrupper å dokumentere at ytterligere tre genvarianter spiller inn ved utviklingen av brystkreft, skriver Videnskab.dk.

Dette har forskerne funnet ut gjennom blodprøver, hvor de sammenliknet genmaterialet hos 70 000 brystkreftrammede kvinner med genmaterialet hos 70 000 friske kvinner.

Øker risikoen Forskerne fant at de tre genvariantene til sammen kan redegjøre for 0,7 prosent av samtlige brystkrefttilfeller. Og hver av de tre genvariantene kan i seg selv øke kvinnenes risiko for å få kreft.

Resultatene er publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature Genetics.

- De nyoppdagede genvariantene ligger i en dunkel del av vårt genetiske arveanlegg, som man ennå ikke kjenner så mye til. Denne delen av genomet trodde vi egentlig ikke ble brukt, men den har tilsynelatende en funksjon i forhold til utviklingen av brystkreft, sier avdelingslege Stig E. Bojesen. Han har ledet den danske delen av prosjektet på Herley Hospital.

I 1993 og 1995 fant man de to viktigste genvariantene BRCA1 og BRCA2 som viste seg å kunne sette i gang utviklingen av brystkreft.

Disse to genvariantene kan forklare utviklingen av brystkreft hos et betydelig antall pasienter, men forskerne innså raskt at det måtte være flere og mer sjeldne genvarianter som kan øke brystkreftrisikoen for et mindre antall pasienter.

- Nål i en høystakk For å undersøke dette, slo store forskergrupper fra hele verden seg sammen i 2005 i det gigantiske Breast Cancer Association Consortium. Fordelen med dette er at gruppene til sammen har tilstrekkelig mange blodprøver å gjøre statistiske analyser på.

- Hver av disse genvariantene er så å si ei nål i en høystakk, der en enkelt kvinnes DNA og hver nål er veldig liten, mens høystakken er svært stor, sier Bojesen til Videnskab.dk.

Konsortiet av forskergrupper undersøker nå alle genvarianter som man gjennom årene har hatt mistanke til. I alt 72 varianter av genomet har hittil vært under lupen, men forskerne har bare kunnet bekrefte at det er en sammenheng for tre av dem.

- Det lyktes oss å identifisere tre nye områder i genomet som er involvert i risiko for brystkreft, utover de 21 som er kjent fra før. Med denne oppdagelsen er det nå redegjort for rundt 28 prosent av den arvelige sårbarheten for brystkreft, sier Stig E. Bojesen.