Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre nye rapporter: - HPV-vaksinen er trygg

Omstridt vaksine mot livmorhalskreft.

KONTROVERSIELL: HPV-vaksinen som tilbys jenter ned i 12-årsalderen i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: HPV-vaksinen som tilbys jenter ned i 12-årsalderen i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre nye rapporter konkluderer med at den omstridte HPV-vaksinen mot livmorhalskreft har svært få bivirkninger, og dermed er trygg. Vaksinen tilbys jenter på tolv år i Norge.

Overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge viser til de nye rapportene og mener Norge må bli flinkere til å vaksinere mot HPV (humant papilloma-virus).

- Vi henger litt etter i Norge. De resultatene vi nå ser i andre land, er veldig spennende, sier Sørbye til NTB.

Tidligere har han tatt til orde for vaksinering av eldre jenter, slik de gjør i mange andre land. I Danmark vaksineres for eksempel unge kvinner opp til 26 år.

Flere her hjemme vegrer seg fortsatt mot vaksinen, noen fordi de generelt er imot vaksiner, mens andre er spesielt skeptisk til denne typen. Kritikken har blant annet gått på at vaksinen bare beskytter mot noen typer virus, og det er blitt hevdet at den har ført til alvorlige bivirkninger og sågar død.

Men de store faglige instansene her i landet er enstemmige i sin dom etter noen års bruk: Vaksinen er effektiv, og den gir få og lite alvorlige bivirkninger.

Kartlegging Kreftregisteret refererer til en studie fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) som i september ble oppdatert etter at 19 europeiske land har startet vaksinasjonsprogrammer. Rapporten konkluderer med at HPV-vaksinen er trygg og har god virkning mot forstadier til livmorhalskreft, melder Kreftregisteret.

- Ettersom HPV-vaksine tilbys til unge jenter, har det vært viktig å kartlegge eventuelle bivirkninger, sier overlege Mari Nygård, som leder HPV-forskningen i Kreftregisteret.

Alt tyder på at det er få alvorlige bivirkninger av vaksinen, ifølge rapporten.

ECDC påpeker at til tross for få bivirkninger, meget effektiv og gratis vaksine, er vaksinedekningen lav i Europa. I Norge er den enda lavere.

- Rundt 70 prosent av tolv år gamle jenter i Norge har latt seg vaksinere, og vi ligger dermed langt etter England og Portugal, hvor over 80 prosent av målgruppen har tatt HPV-vaksine, sier Nygård.

ECDC anbefaler også vaksinering av eldre jenter, og av gutter, som også er utsatt for HPV-relaterte sykdommer. Nygård mener man bør utføre en kost-nytte-analyse av guttevaksinering her i landet.

Flere krefttyper En nylig publisert studie fra USA med 190.000 jenter viser også at HPV-vaksinen er trygg. Forskerne fant at HPV-vaksinen bare ga milde bivirkninger som et hovent stikk, svimmelhet og fare for besvimelse, skriver Women's Health Mag ifølge KK.

- Fordelene ved vaksinen oppveier helt klart risikoen. Ikke bare prøver vi å forebygge livmorhalskreft, men også andre type vaginale, anale og orale kreftformer, sa Laura Corio, lege ved Mount Sinai Medical Center i New York City til det amerikanske magasinet.

Ingen dødsfall I Norge er det per 8. september 2012 gitt 200.000 doser av HPV-vaksinen. Så langt er det meldt inn 360 bivirkningsrapporter, de aller fleste betegnes som lite alvorlige, ifølge Legemiddelverket.

- Det er ingen rapporterte dødsfall i Norge, og i de alvorlige tilfellene er pasientene nå i all hovedsak helt friske eller i bedring, melder Legemiddelverket.

Folkehelseinstituttet oppfordret det første året til at alle bivirkninger av HPV-vaksinen ble meldt, slik det er vanlig for nye vaksiner, og HPV-vaksinene Gardasil og Cervarix sto på Legemiddelverkets overvåkingsliste inntil høsten 2010.

(NTB)

- TRYGG: Det mener overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Foto: UNN
- TRYGG: Det mener overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Foto: UNN Vis mer