Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre nye statsråder har tatt plass ved kongens bord

SV-trioen Inga Marte Thorkildsen, Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell har akkurat trådt inn i den rødgrønne regjeringen.

VED KONGENS BORD: Statsminister jens Stoltenberg presenterte i dag tre nye SV-statsråder. Inga Marte Thorkildsen er ny barne- og likestillingsminister, Bård Vegar Sohjell er ny miljøvernminister, og Heikki Holmås blir utviklingsminister. Foto: Christian Roth Christensen
VED KONGENS BORD: Statsminister jens Stoltenberg presenterte i dag tre nye SV-statsråder. Inga Marte Thorkildsen er ny barne- og likestillingsminister, Bård Vegar Sohjell er ny miljøvernminister, og Heikki Holmås blir utviklingsminister. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SLOTTSPLASSEN (Dagbladet): Det har vært kjent siden noen dager, men nå er det altså helt klart: Tre nye statsråder har tatt plass ved kongens bord.

Inga Marte Thorkildsen er ny barne,- likestillings,- og inkluderingsminister. Formelt tar hun over for kunnskapsminister Kristin Halvorsen, som har hatt ansvaret i barne- og likestillingsminister siden Audun Lysbakken måtte gå som statsråd 5. mars.

Lysbakken tar grep Det hindret likevel ikke nybakt SV-leder Lysbakken å foreta betydelige endringer i SVs mannskap i regjeringen.

Tora Aasland (70) og Erik Solheim (57), begge skal ha ønsket å fortsette, er nå ferdige i regjeringen. Aaslands portefølje for forskning og høyere utdanning i Kunnskapsdepartementet, blir overtatt av Kristin Halvorsen.

Erik Solheims portefølje i Utenriksdepartementet deles i to: Heikki Holmås blir ny utviklingminister, mens Bård Vegar Solhjell blir ny miljøvernminister.

Statsministeren presenterer - Det som skjer i dag er en fornyelse av regjeringen. Vi får inn tre nye mennesker med lang erfaring som politikere. Det er tre mennesker jeg kjenner godt, og gleder meg til å jobbe med, sier Jens Stoltenberg.

Videre ga Stoltenberg en kort presentasjon av de tre nye statsrådene som har tatt plass i regjeringen han leder, og et farvel til de to som går ut.

- Det er alltid vemodig å ta farvel med statsråder som går av. Det står igjen betydelig resultater etter Erik Solheim, innenfor naturvern og bistand. Tora Aasland har stått midt oppi en periode der det er satse mye på forskning og utdanning, og hun har stått i spissen for en historisk satsingen. Jeg sier takk til dem begge.

Solhjell inn i underutvalget Bård Vegar Solhjell går inn i regjeringens underutvalg, siden SV-leder Audun Lysbakken ikke lenger er statsråd.

- Ja, det stemmer. Det er en stor ære og et stort ansvar, sier Solhjell.

Stoltenberg sier til NRK at han opplever at spørsmålet om regjeringens underutvalg, et fora der partilederne i de tre regjeringspartiene møtes, gjøres mer mystisk enn de i virkeligheten er.

- Jeg kommer til å ha god kontakt med Bård Vegar Solhjell, men også med SVs andre statsråder og med SV-leder Audun Lysbakken, sier Stoltenberg.

- Det er en ære å få ta over etter Erik Solheim, sier nybakt utviklingsminister Heikki Holmås.

- Jeg kommer til å sørge for å sette verden først, og jeg vil ta verdenspolitikken hjem, sier Holmås.

Inga Marte Thorkildsen sier hun ikke er redd for å ta over et departement som har slitt mye.

- Min forgjenger har tatt grep for å rydde opp i problemene der, sier hun.

- Jeg opplever det som et stort og ærefullt ansvar, og det er dette jeg vil. Jeg vil jobbe for barn, jeg vil jobbe for likestilling. Det ligger midt hjerte nær, sier nybakt barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Vil fortsette i regjering - Dette er tre endringer som jeg mener er gode og viktige, sier Stoltenberg.

- Det er landsmøtene i de tre regjeringspartiene som til slutt bestemmer, men alt tilsier at vi ønsker å satse på å fortsette regjeringssamarbeidet også etter 2013, sier Stoltenberg.

- Skuffet og sint Solheim har varslet en egen pressekonferanse etter at den tradisjonstunge nøkkeloverrekkelsen mellom ny og gammel statsråder er over. Den erfarne SV-politikeren skal ha reagert med skuffelse og sinne da han fikk beskjed av Lysbakken om at var ferdig.

Solheim var også en av Lysbakkens fremste støttespillere som ny leder i partiet. Også Tora Aasland, blant annet som leder i SVs valgkomité, har stått last og brast med Lysbakken i det som etter hvert ble et omstridt ledervalg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!