Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norovirus rammer påskefjellet:

Tre nye tilfeller av magesyke på DNT-hytter siden i går

46 personer med symptomer på omgangssyke har så langt i påsken blitt hentet ut fra ti forskjellige DNT-hytter. Dette er viruset som herjer på vidda.

MAGESYKE: Siden i går har tre personer blitt hentet ut fra DNTs hytter på Hardangervidda med symptomer på omgangssyke. Litlos Turisthytte (bildet) er en av turistforeningens hytter der besøkende tidligere i påsken har blitt rammet av magevirus. Foto: Torfinn Evensen / DNT / NTB scanpix
MAGESYKE: Siden i går har tre personer blitt hentet ut fra DNTs hytter på Hardangervidda med symptomer på omgangssyke. Litlos Turisthytte (bildet) er en av turistforeningens hytter der besøkende tidligere i påsken har blitt rammet av magevirus. Foto: Torfinn Evensen / DNT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt i påsken har 46 personer blitt hentet ut fra ti ulike DNT-hytter på Hardangervidda. Alle har fått påvist smitte av noroviruset.

- Vi er alle sammen lei oss for dette, og er opptatt av å ta vare på våre gjester og ansatte så godt vi kan. Vi jobber derfor døgnet rundt med ekstra bemanning, sier DNTs kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad til Dagbladet.

I tillegg til de smittede DNT-gjestene kommer seks personer som er blitt syke på andre hytter, opplyser hun.

Nye tilfeller

Det siste døgnet har det blitt påvist tre nye tilfeller med symptomer på omgangssyke hos DNTs påskegjester, ifølge Øinæs Habberstad.

De tre personene oppholdt seg på turistforeningens hytter på Mårbu, Rauhelleren og Kjeldebu. Alle tre er nå hentet ut, opplyser kommunikasjonssjefen, som forteller at det også tidligere i påsken har blitt hentet ut syke personer fra disse hyttene.

Totalt er det påvist smitte blant gjester på følgende ti DNT-hytter:

  • Litlos
  • Sandhaug
  • Geiterygghytta
  • Rauhellern
  • Krækkja
  • Kalhovd
  • Mogen
  • Mårbu
  • Middalsbu (selvbetjent hytte)
  • Kjeldebu (selvbetjent hytte)

På flere av disse hyttene har det kun vært registrert ett enkelttilfelle, og flere av hyttene har hatt kun friske gjester siden søndag, påpeker DNT på sine nettsider.

Utbrudd på hotell

I går ble det kjent at det ubehagelige mageviruset også har inntatt høyfjellshotellet Vestlia Resort på Geilo.

Kommuneoverlege i Hol, Geir Strømmen, forteller Dagbladet at mellom 20 og 25 av hotellets gjester ble syke. Gjestene som befant seg på hotellet ble isolert, og det har ikke kommet noen oppdateringer om nye tilfeller siden i går, opplyser legen.

Daglig leder ved hotellet, Roger Espeli, bekrefter også dette overfor Dagbladet torsdag ettermiddag.

- Det har ikke vært noen nye tilfeller siden i går, sier han.

Hotellsjefen forteller at mange av de syke selv meldte ifra om dette da de sjekket ut, eller etter at de hadde kommet hjem. Per nå er det to par som er isolert på to ulike hotellrom, ifølge ham.

- Hvor ille er dette for dere?

- Vi har mange gjester, og er vant med at enkelte blir syke, men det er klart det er negativt for oss når noen som er her har det vondt. Det som har vært utfordrende nå, er at ganske mange ble syke samtidig, og det midt i påsken. Vi ble derfor nødt til å sette inn flere tiltak enn normalt, og det er vi glade for nå, ettersom det ser ut til at smitten er under kontroll, sier Espeli.

- Svært smittsomt

Kommuneoverlege Strømmen mener hotellet har vært gode på å følge retningslinjene i forbindelse med et virus-utbrudd.

- De har sørget for å begrense omfanget ved blant annet islolering av de syke gjestene, strenge hygieniske tiltak og mathåndtering, sier han.

Legen er ikke kjent med at noen har blitt alvorlig syke på Geilo, og understreker også at noroviruset er relativt ufarlig.

- Det er en plagsom lidelse, men ikke farlig. Hovedproblemet ved dette viruset er at det er svært smittsomt, sier han.

Den beste måten å unngå å bli syk på, er å være nøye med personlig hygiene, forteller legen.

- Antibac er ikke nok. Man bør heller vaske hendene godt med såpe i lunket vann i 30 - 40 sekunder, sier han.

- Mange drar til fjells

DNTs kommunikasjonssjef, Øines Habberstad, tilføyer at man også bør kjenne på egen form før man legger ut på lengre fjellturer. Om man ikke føler seg frisk, bør man vurdere om man skal dra, sier hun.

- Men samtidig det er dumt sitte hjemme fordi man er redd for å bli syk, for det er knallvær på fjellet og supre forhold, sier hun.

Og ifølge henne ser det ut til at de færreste har latt seg skremme.

- Besøket er ganske bra, og at det er mange som vil til fjells. Vi er glade for at flertallet har en hyggelig påske.

DNTs oversikt fra deres hytter viser torsdag morgen, at det så langt har vært 2121 besøk på hele Hardangervidda siden fredag. Dette er en oppgang på 7 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Forebygging

Norovirus ble første gang påvist i 1972, og mennesket er eneste reservoar for viruset, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Sykdommen opptrer vanligvis som utbrudd, ofte i omgivelser der folk er i nær kontakt med hverandre, som helseinstitusjoner, barnehager, cruiseskip, militærforlegninger og hoteller.

Utbrudd forekommer hyppigst om vinteren, og alle aldersgrupper kan bli rammet og sekundærtilfeller er vanlig.

Det finnes ingen spesifikk behandling mot norovirusinfeksjon, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner, ifølge FHI.

- Det er viktig med god pleie og rikelig med drikke, og de viktigste forebyggende tiltak mot norovirusinfeksjon er god hånd- og kjøkkenhygiene, skriver instituttet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!