Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre nye trønder-gårder rammet av svineinfluensa

Ser ut til å smitte lettere fra menneske til gris enn først antatt.

NY SMITTE: Tre nye grisegårder har blitt rammet av svineinfluensa.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
NY SMITTE: Tre nye grisegårder har blitt rammet av svineinfluensa. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Det er sterk mistanke om at tre nye svinebesetninger i Nord-Trøndelag er smittet av svineinfluensa, melder Mattilsynet på sine nettsider.

Det er nye analyseresultater som er grunnlaget for mistanken. Fem besetninger er dermed smittet. Alle ligger i samme område mellom Stjørdal og Levanger i fylket.

- Resultatene viser at smitten trolig ikke er begrenset til de to første påvisningene. Det kan virke som om smitteveien fra menneske til gris er mer vesentlig enn for andre dyresykdommer. Mattilsynet revurderer derfor tidligere strategi for bekjempelse av sykdommen, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Svineinfluensaviruset ser ut til å smitte lettere fra menneske til gris enn først antatt, skriver tilsynet.

De velger derfor å avvente ytterligere bruk av avlivning. Det blir heller ikke opprettet bekjempelsessoner rundt de positive besetningene i første omgangs, skriver tilsynet.

Mattilsynet vil nå undersøke om besetninger i andre deler av landet også er smittet.

Det er naturlig å konsentrere seg om områder der det er tett konsentrasjon av gris, og besetninger der røktere har vært syke eller fått påvist influensa.

- I tillegg til det området som allerede er rammet, innebærer dette at vi også må undersøke besetninger i andre landsdeler hvor det er mange svinebønder, sier Røthe Knudtsen.


DB.no kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling