Tre nye varetektsfengslinger etter torpedo-drap

To menn ble i dag fengslet i fire uker av Oslo forhørsrett, mistenkt for å ha medvirket til drapet på pengeinnkreveren Eivind Johansen. En tredje mann ble på samme grunnlag fengslet for to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dermed er til sammen sju personer varetektsfengslet i saken. De to som mandag ble fengslet for fire uker er to menn på 27 og 28 år. Begge er medlemmer av motorsykkelklubben Untouchables.

De to møtte opp hos politiet sammen med sine advokater Oscar Ihlebæk og Sverre Næss mandag formiddag. Der ble de gjort kjent med at de var siktet, og senere på dagen ble de fremstilt for varetektsfengsling fordi politiet mener det er fare for bevisforspillelse om de går fri.

Nekter straffskyld

Ifølge advokat Sverre Næss som representerte alle tre under mandagens fengslingsmøtet, var begge to i rommet hvor torpedoen Eivind Johansen ble skutt og drept torsdag.

- Begge nekter straffskyld, og sier at de ikke har noe annet med drapet å gjøre enn at de befant seg i rommet da det ble løsnet skudd. Ut fra bevisene som ble lagt fram i retten mandag, har jeg vanskelig for å se at det skal holde til en domfellelse. Domfellelse for medvirkning krever mer enn tilstedeværelse, det krever aktiv deltakelse fysisk eller psykisk, sier Næss til NTB.

Foreløpig har verken Næss eller Ihlebæk bestemt seg for om de vil råde sine klienter til å påkjære varetektkjennelsen.

Ikke medlem

Den tredje mannen som ble varetektsfengslet mandag, er 40 år gammel og jobber i et motorsykkelverksted i samme bygg som MC-klubben holder til. Ifølge Næss er han ikke medlem av klubben. Mannen var kalt inn til avhør i saken som vitne, men ble under avhøret mandag siktet i saken.

- Jeg har vanskelig for å se at det er noe grunnlag for å varetektsfengsle ham. Han var på jobb i verkstedet, og var ikke til stede i rommet hvor Johansen ble skutt. Derfor har jeg allerede påkjært forhørsrettens kjennelse, sier Næss.

Nødverge

Fredag ble en 26-åring og en 42-åring varetektsfengslet for fire uker. 26-åringen har erkjent at han skjøt og drepte Johansen. Men han nekter straffskyld fordi han hevder at skuddet ble avfyrt i nødverge. 42-åringen har påkjært kjennelsen, og vil trolig få saken sin behandlet i lagmannsretten tirsdag.

To andre som ble siktet i saken fredag, en 23-åring og en 26-åring, ble løslatt av Oslo forhørsrett. Kjennelsen ble imidlertid påkjært med oppsettende virkning av påtalemyndigheten. Det betyr at de siktede blir sittende fengslet fram til lagmannsretten har behandlet påkjæringen i løpet av uken.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer