GRANSKER SYKEHUS: Tre nyfødte babyer ble feilbehandlet på Sørlandet sykehus Arendal i fjor høst. Illustrasjonsbildet viser en nyfødt baby født i Fredrikstad i 2006. 
Foto: Geir Bølstad/ Dagbladet
GRANSKER SYKEHUS: Tre nyfødte babyer ble feilbehandlet på Sørlandet sykehus Arendal i fjor høst. Illustrasjonsbildet viser en nyfødt baby født i Fredrikstad i 2006. Foto: Geir Bølstad/ DagbladetVis mer

Tre nyfødte feilbehandlet på fødeavdeling i Arendal

Uvisst om de pådrar seg varige skader. - Burde vært unngått, sier fylkeslegen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I fjor høst fikk tre nyfødte mangelfull behandling ved Sørlandet sykehus Arendal. Fylkeslegen mener hendelsene burde vært unngått, skriver Fvn.no.

Det er usikkert om ett eller flere av de tre barna vil få varige skader som følge av det som skjedde da de kom til verden, skriver avisa.

— Den mangelfulle behandlingen, eller feilbehandlingen om du vil, burde vært unngått, sett i ettertid. Ingen enkeltpersoner kan klandres, men sykehusledelsen har et ansvar for at barneavdelingen er bemannet på en måte og med en kompetanse som gjør at slikt som dette ikke inntreffer, sier fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder til Fædrelandsvennen.

Sykehuset beklagerDet går fram at bemanningssituasjonen ved sykehuset ikke har vært bra nok.

— Vi ser meget alvorlig på at det har skjedd ikke-tilfredsstillende behandling ved tre tilfeller av nyfødte, og derfor meldte vi rutinemessig sakene inn til fylkeslegen som avvik, sier avdelingsleder ved barnesenteret ved Sørlandet sykehus Kåre Danielsen.

Saken kommer i kjølvannet av skandalen ved fødeavdelingen på Kongsberg sykehus. Fødeavdelingen der er stengt for fødsler på ubestemt tid etter flere alvorlige hendelser med barnedødsfall og fødselsskader de siste årene. Forrige helg døde et barn i mors liv.

OPPLEVDE MARERITTET: Julia og Rune Hovland mistet datteren Emilie dagen etter fødselen ved Kongsberg sykehus. FOTO: HENNING LILLEGÅRD /DAGBLADET. Vis mer

Skandalen i KongsbergI fjor fikk sykehusavdelingen krass kritikk av Helsetilsynet for å påta seg fødsler de ikke har kompetanse til. Sykehuset blir nå gransket av Statens helsetilsyn, og det er uvisst når fødeavdelingen i Kongsberg eventuelt vil bli åpnet igjen.

Politiet har startet etterforskning etter at et barn døde i mors liv forrige helg. En overlege ved avdelingen er suspendert i påvente av granskingsutfallet.

Dagbladet skriver i dag at Statens helsetilsyn gransket 21 unaturlige barnedødsfall ved norske fødeavdelinger i tidsrommet mellom 2003 og 2006.

- Vi ble overrasket over alvorlighetsgraden av svikten. Det handlet alt for ofte om svikt som med letthet kunne vært unngått med ledelsesgrep og gode rutiner, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.