Komikeren, agitatoren og folkeforføreren Beppe Grillo ligger meget godt an før valget i Italia søndag og mandag.  Foto: REUTERS/Giorgio Perottino
Komikeren, agitatoren og folkeforføreren Beppe Grillo ligger meget godt an før valget i Italia søndag og mandag. Foto: REUTERS/Giorgio PerottinoVis mer

Tre økonomiske skandaler. To små hunder. Én Mussolini-hyllest.

En bisarr valgkamp går mot slutten, mens millioner av italienere fortsatt er usikre på hvem de skal stemme på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OM LITT UNDER ei uke blir det klart hvem som skal styre Italia. Forhåpentligvis. Hvis de dystreste spådommene slår til, blir det i stedet klart at landet overhodet ikke lar seg styre, når stemmene er talt opp mandag kveld. Det meste kan skje: De siste meningsmålingene viser at en sentrum-venstre-koalisjon, ledet av Pierluigi Bersani, kan få flertall hvis han får støtte fra den sittende statsministeren, Mario Monti. Begge kan imidlertid bli utmanøvrert av selveste Silvio Berlusconi, som ligger an til en gjenoppstandelse man ellers må til gamle vampyrfilmer for å finne maken til. Alle tre kan få valgnatta ødelagt av Beppe Grillo, en høyttalende komiker og korrupsjonskritiker som har fylt piazzaer over hele landet de siste ukene i en voldsom innsats døpt «Tsunami Tour». For å gjøre alt enda mer usikkert, meldte en av Italias fremste valgforskere i går at én tredjedel av landets velgere fortsatt ikke vet hvem de skal stemme på - eller om de vil stemme. Innspurten fram mot helgen kan bli hardhendt, etter en valgkamp som allerede er døpt «verdens sykeste» av Italias viktigste nyhetsmagasin.

DET ER NOK EN OVERDRIVELSE. Men det har vært en del underlige scener. Ta statsminister Mario Monti, for eksempel. Den seriøse økonomen, mannen som sørget for at Italia ble tatt alvorlig igjen i utlandet, etter at Berlusconi har fått verdens topp-politikere til å fnise av pinlige vitser, har vært nødt til å gjenoppfinne seg selv som karismatisk velgermagnet. Han har både klappet barn på hodet og adoptert en liten, bustete, valgkampvennlig hund, men kritikerne synes like fullt det er noe robotaktig over teknokraten Monti når han forsøker å nå fram til folk flest.

SMILING OG KLAPPING faller mer naturlig for Silvio Berlusconi, som raskt skaffet seg sin egen hund for å matche Monti. Den skandaleomsuste eksstatsministeren startet klatringen på meningsmålingene i desember, med metoden han kjenner bedre enn noen annen vestlig politiker i nyere tid: Å være på TV. Berlusconi har vært på fotballprogrammer, på formiddags-talkshow, og på programmer i beste sendetid om kvelden. I løpet av tre uker i desember og januar var han på TV i 28 timer, 56 minutter og 32 sekunder, ifølge en måling. Det er 8 timer og 13 minutter mer enn statsminister Mario Monti. Det er 16 timer mer enn sentrum-venstrekandidaten Pierluigi Bersani. Berlusconi har visst å bruke TV-tiden til friske budskap også: Bunnpunktet ble nok nådd i slutten av januar, da han slo til med en hyllest til Mussolinis lederegenskaper på en seremoni til minne om holocaust. Utspillet ble moderert og dementert etterpå, i henhold til en velprøvd Silvio-oppskrift: Det viktigste er å bli sett. Hvis ikke alle liker det man sier, er det bare å si noe annet etterpå. Den harde kjernen av ytre høyre-velgere som mener arven etter Mussolini bør tas bedre vare på, satte uansett pris på utspillet.

I FORRIGE UKE fikk forretningsmenn med et lemfeldig forhold til lover og regler et tilsvarende vink: «Bestikkelser er en del av virkeligheten når man forhandler med enkelte land, særlig i den tredje verden. Dette er ikke forbrytelser, det er mer å regne som avgifter», sa Berlusconi, midt i en valgkamp der lederne for to store halvstatlige bedrifter blir etterforsket for bestikkelser. En tredje økonomisk skandale har rammet verdens eldste bank, med base i Siena, der venstreside-politikere anklages for å ha bidratt til å skjule enorme tap. Mannen som virkelig kan dra nytte av alle skandalene som har preget valgkampen, er komikeren Beppe Grillo. Hans politiske karriere er grunnlagt på påstanden om at alle politikere i Italia er gjennområtne, og velgerne virker ikke helt fremmede for den tanken. Hvis både Grillo og Berlusconi gjør det bra, spesielt i de avgjørende regionene Lombardia i nord og Sicilia i sør, kan de gjøre det umulig å få på plass en styringsdyktig regjering. Resultatet kan bli kaos - og kanskje nyvalg om kort tid, med alvorlige konsekvenser for Italia, og for resten av eurosonen, for den saks skyld.

FOR ET PAR DAGER siden rykket en lang rekke eldre, kloke menn og kvinner ut med en dramatisk advarsel. Forfatterne Umberto Eco og Claudio Magris var blant underskriverne av et debattinnlegg som innstendig ber velgerne unngå et uregjerlig kaos eller (enda verre) en Berlusconi-seier. «Den eneste veien å gå er å stemme på sentrum-venstre-koalisjonen, og sørge for at den kan stable på beina en stabil, troverdig regjering, som kan høste respekt i Europa», skriver de. Det er lov å håpe, men jeg ville ikke satset altfor mange euro på det.