Tre om Treholt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans Fredrik Dahl, historiker:

- Mange i min krets var forbauset over at han fikk en så streng straff, det var nærmest et sjokk. Det er et helt rimelig standpunkt at enkelte mener straffen ikke står i forhold til det han gjorde. I ettertid er de fleste enige om at skaden er begrenset, man kan godt si at skaden var liten. Hadde det hele vært ti år tidligere, kunne skaden vært enda større.

Carl August Fleischer, jussprofessor: - Treholts egen virkelighetsoppfatning kan selvsagt ingen bestride, men objektivt sett er det ingen som helst tvil om at han var skyldig i spionasje. Det er opplagt at han burde visst bedre.

- Var straffen for hard?

- Jeg tror straffen var riktig ut ifra det som ble funnet den gangen. På denne tida kunne vi ikke se bort fra atomtrusselen. Det var en risiko for landets sikkerhet. Svenn Stray, tidligere utenriksminister: - Det Treholt gjorde, var meget alvorlig. Han var en tjenestemann i Utenriksdepartementet under den kalde krigen som forsynte motparten med informasjon. Det var flere i det politiske liv som mente at dette var riktig, men da gjør man det åpent. Det som var dumt, var at det gikk så lang tid fra man fattet mistanke til man arresterte ham.

- Var straffen for hard?

- Nei, jeg synes ikke det. Men det synes øyensynlig hans tidligere partifeller. Det var jo Gro Harlem Brundtland som benådet ham.