Tre omkom da samfunnshuset raste sammen

Redningsmannskapene har nå avsluttet jakten på flere overlevende. Tre døde etter at taket på Rustadhøgda Samfunnshus i Målselv raste sammen i 19-tida lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 05 i natt hadde politiet gitt opp jakten på overlevende i den sammenraste bygningen. Offiseren som var meldt savnet tidligere på kvelden, var da kommet til rette.

Dermed befant det seg trolig ikke flere enn de 76 menneskene som jobbet der fast, i samfunnshuset da taket ga etter for snøen. Politiet jobbet på spreng i natt for å finne 19 personer som i løpet av lørdagen hadde skrevet seg på lista over besøkende i ulykkesbygningen. De fryktet at noen av disse kunne ha vært i huset da det kollapset.

Samfunnshuset ble brukt som kommandoplass for tre militære avdelinger under militærøvelsen Joint Winter 2000 som i disse dager pågår i Indre Troms. Avdelingene er Porsanger Jegerbataljon, Oppklaringsbataljonen og Artilleriregimentet i divisjon seks.

Avblåser øvelsen

Klokka 12 i dag ble det besluttet å avslutte hoveddelen av øvelsen på grunn av den tragiske ulykken

26 mennesker ble brakt ut av det sammenraste huset. Tre av disse er de omkomne. Fire personer ligger innlagt på Regionsykehuset i Tromsø. Seks ble lagt inn på et tysk feltsykehus, men tre av disse er utskrevet. Til sammen ble et tyvetalls personer skadd.

13 politimenn, 12 hunder med fører, 45 MP-soldater, en gravemaskin, en hjullaster og to kranbiler jobbet i natt med redningsarbeidet. Politiet visste ikke om det fortsatt var folk igjen ruinene.

Fem helikoptre ble brukt til å evakuere skadde. Ved 20.30-tida ble en kranbil satt inn i redningsarbeidet. Også brannvesenet og lavinehunder hjalp til med å finne savnede etter ulykken.

Se Forsvarets egne sider om ulykken
Se Forsvarets egne sider om ulykken Vis mer

La på sprang

- De som var inne i bygningen forteller at de hørte det knake og brake. Mange la på sprang, og noen klarte å komme seg ut i tide, men det var bare snakk om sekunder før taket og store snømengder falt ned på dem som var igjen, sier informasjonsansvarlig Terje Myklevoll til Dagbladet :på nettet.

Det er opprettet et mottakssenter ved Bardufoss Hovedflystasjon. Politiet ber folk i området om ikke bruke mobiltelefonnettet på grunn av stort press på mobilnettet.

- Vi vet hvor mange som hadde sin arbeidsplass der, men ikke hvor mange som var på besøk, sier Myklevoll.

Sjef for Jegerbataljonen, oberstløytnant Knut Olav Drivenes, kan bekrefte at alle hans menn er i god behold, og ute av det sammenraste samfunnshuset på Rustadhøgda.

Det er ingen menige eller korporaler på repetisjosøvelse som har vært inne i bygget. I tillegg har ingen fra Skjold Garnison eller Heggelia garnison vært i bygget.

Tung snø

- Det har vært stort snøfall i området. Etter at vi hadde et temperaturskifte, har snøen blitt svært tung, sa Geir Løndal, en av de rammede, på mobiltelefon til Dagsrevyen i kveld.

- Her er det folk som er skadde, sa Løndal, som var i ferd med å bli reddet ut av bygningen da Dagsrevyen snakket med ham.

Forsvaret har opprettet et telefonnummer som pårørende kan ringe: 77 89 73 30.