Tre omkommet i helikopterstyrt på Svalbard

Russisk helikopter med ni ukrainske og russiske statsborgere ombord styrtet på helikopterbase.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SVALBARD/OSLO (Dagbladet.no): Et russisk helikopter har styrtet på Svalbard. Tre av de ni personene om bord er bekreftet omkommet, melder NTB.

Et kraftig vindkast rett før landing er trolig årsaken til ulykken.

- Den foreløpige informasjonen vi har fått, tilsier at helikopteret ble tatt av et kraftig vindkast og kastet inn i hangarveggen. Dette skjedde bare noen meter over bakken, forteller presseattaché Evgeni Kolesnikov ved den russiske ambassaden i Oslo til NTB.

Helikopteret kom fra Longyearbyen.

Rykket ut

Hovedredningssentralen Nord-Norge bekrefter at et MI8-helikopter styrtet i forbindelse med landing ved Barentsburg på Svalbard.

- Vi fikk melding klokka 16.15 om at et helikopter hadde styrtet på Heer-odden, der den russiske helikopterbasen ligger. Vi har aksjonert i forhold til dette og sendt politi og helsepersonell til Barentsburg, opplyser Sysselmann Per Sefland til Dagbladet.no.

Det var totalt ni personer om bord i helikopteret. Tre personer er bekreftet omkommet. To er alvorlig skadet, og ble transportert til Longyearbyen, opplyser Sysselmannen.

<strong><b>STYRTET:</strong></b> Et russisk helikopter styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard. Tre personer er omkommet, og to personer er alvorlig skadet etter ulykken. Foto: SYSSELMANNEN PÅ SVALBARD
STYRTET: Et russisk helikopter styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard. Tre personer er omkommet, og to personer er alvorlig skadet etter ulykken. Foto: SYSSELMANNEN PÅ SVALBARD Vis mer

Transporten ble en stund forsinket, fordi man ville forsikre seg om at det ikke var drivstoffet, som var tanket i Barentsburg, som forårsaket styrten.

I tilfelle ville man ikke hatt tilgjengelig drivstoff til transporten fra Barentsburg, ifølge NTB.

Senere i kveld skal disse to flys til fastlandet. En av de andre passasjerene er lettere skadd og blir behandlet ved sykehuset ved Barentsburg.

Gruvebosetning

Sysselmannen bekrefter at helikopteret tilhører det russisk gruveselskapet Trust Arktikugol.

De ni personene var hjemmehørende i Barentsburg, som er en bosetning med hovedsakelig gruvearbeidere.

- Det var russiske og ukrainske statsborgere ombord, opplyser Sefland.

Det er ingen indikasjoner på at det var nordmenn ombord.

Tre omkommet i helikopterstyrt på Svalbard

Dagbladet.nos reporter på Svalbard opplyser at det er tett snødrev og under ti meter sikt.

Både norsk og russisk etterforskning

Norske luftfartsmyndigheter er varslet om ulykken, og Havarikommisjonen vil sende to mann som kommer til Barentsburg mandag.

Politiet har startet etterforskning på stedet.

Ifølge den russiske ambassaden vil også russiske myndigheter nedsette en granskningskommisjon, som skal samarbeide med den norske granskingskommisjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer