SKJERPET: Siden henrettelsen at det kanadiske gisselet Robert Hall forrige uke, har det filippinske forsvaret igjen trappet opp kampen om den islamistiske opprørsgruppa Abu Sayyf på øya Sulu. Her et militært sjekkpunkt i byen Jolo forrige onsdfag i forbindelse med at Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino kom til øya. Foto: BEN HAJAN, EPA/NTB Scanpix.
SKJERPET: Siden henrettelsen at det kanadiske gisselet Robert Hall forrige uke, har det filippinske forsvaret igjen trappet opp kampen om den islamistiske opprørsgruppa Abu Sayyf på øya Sulu. Her et militært sjekkpunkt i byen Jolo forrige onsdfag i forbindelse med at Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino kom til øya. Foto: BEN HAJAN, EPA/NTB Scanpix.Vis mer

Tre opprørere drept - militær opptrapping mot gisseltakere på Filippinene

Den nye presidenten: - Oppgjørets time har kommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre medlemmer av den islamistiske terrorgruppa Abu Sayyaf ble mandag drept av filippinske regjeringsstyrker i en redningsoperasjon på den filippinske øya Jolo, der nordmannen Kjartan Sekkingstad har vært holdt som gissel i jungelen på Jolo siden september, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA, flere filippinske medier og NTB.

Det er så langt ikke kommet meldinger som tyder på at de to gjenlevende gislene, Kjartan Sekkingstad og den filippinske kvinnen Marites Flores, er funnet eller frigitt.

UTVANDRET 1988: Kjartan Sekkingstad (57) dro først fra Sotra til Canada og seinere til Filippinene. Foto: EPA/Eastern Mindanao Command Public Information Office.
UTVANDRET 1988: Kjartan Sekkingstad (57) dro først fra Sotra til Canada og seinere til Filippinene. Foto: EPA/Eastern Mindanao Command Public Information Office. Vis mer

Talsmann for militæret, Filemon Tan, sier til NRK at Sekkingstad trolig var i leiren der tre gisseltakere ble drept.

Avisa Sun Star skriver - med samme talsmann som kilde - at personer ble skadd i skuddvekslingen, av dem 16 militære.

Avisa nevner at Abu Sayyf har flere utenlandske gisler, blant dem Sekkingstad og nederlenderern Ewold Horn. Han ble tatt allerede i februar 2012 da han studerte fugler.

KIDNAPPET HER: Kjartan Sekkingstad drev Oceanview Resort Samal, der han og tre andre ble kidnappet i september i fjor. Foto: Keith Bacongco, NTB Scanpix.
KIDNAPPET HER: Kjartan Sekkingstad drev Oceanview Resort Samal, der han og tre andre ble kidnappet i september i fjor. Foto: Keith Bacongco, NTB Scanpix. Vis mer

Lenger sør, i Talipao, fant regjeringsstyrkene fant fram til to leire der de antar at gisler har vært holdt, men som nå var forlatt.Leirene hadde blant annet innlagt vann

UD: - Ikke løsepenger

Det norske Utenriksdepartementet er ordknappe om situasjonen for det norske gisselet og den siste utviklingen.

- Norske myndigheter følger situasjonen, og jobber for å finne bidrag til en fredelig løsning, UD-talsmann Rune Bjåstad til Dagbladet.

På direkte spørsmål bekrefter han at det fortsatt ikke er aktuelt for norske myndigheter å innfri krav om løsepenger verken i denne eller andre gisselsaker.

Flere aksjoner

Styrkene fra den 45. infanteribataljonen tok også kontroll over flere leire i Talipao, som ligger lenger sør på øya, ifølge Inquirer. Leirene hadde plass til omtrent 150 personer.

– Operative styrker fortsetter å gjennomsøke området, sier militærtalsmann Filemon Tan.

16 soldater ble skadd i skuddvekslingen med omtrent 200 Abu Sayyaf-opprørere i byen Patikul på Jolo, omtrent 1.000 kilometer sør for hovedstaden Manila, opplyser det filippinske forsvaret onsdag.

Det er Abu Sayyaf-gruppa som holder norske Kjartan Sekkingstad som gissel.

I et møte med næringslivsledere i byen Davao tirsdag, varslet Filippinenes påtroppende president Rodrigo Duterte at han er klar til å gå til militær konfrontasjon med de Al Qaida-tilknyttede opprørerne når han formelt tiltrer som president 1. juli.

- Fullt militært angrep

- Til Abu Sayyaf er beskjeden klar: overgi dere og slipp fri fanger og gisler, regnskapets time har kommet. Ellers går vi til fullt militært angrep, sa den påtroppende presidenten ifølge avisa The Philippine Star til næringslivlederne.

Dutertes påtroppende regjeringsmannskap har vært i såkalte fredsforhandlinger med to andre islamske frigjøringsgrupper sør i Filippinene for å få et bilde av deres forhold til Abu Sayyaf.

Både The Philippine Star og avisa Inquirer skriver med navngitte militære kilder at militæret mandag fant fram til to forlatte leire i et fjellområde, der det er antatt at gisler har blitt holdt fanget.

Ifølge Inqurier har 5 000 regjeringssoldater deltatt i raidene.

Krav i 100 millioners-klassen

Det var i september i fjor at Sekkingstad, to kanadiske statsborgere og den filippinske kjæresten til den ene kanadieren ble kidnappet.

Begge kanadierne er bekreftet henrettet etter at regjeringen i Canada har avvist krav om løsepenger i 100 millioners-klassen.

Også norske myndigheter har avvist å forhandle med kidnapperne om løsepenger.

Det var forrige mandag at kidnapperne fortalte at Robert Hall var tatt av dager. Dagen etter ble en kroppsdel dumpet, og i løpet et døgn hadde et laboratorium bekreftet Halls DNA.

Samme «prosedyre» skjedde etter henrettelsen av det første kanadiske gisselet, John Ridsel, i april.

Utlendinger satt fri

Abu Sayyaf har hatt flere utenlandske gisler.

Noen dager før Robert Hall ble henrettet, ble en italiensk, katolsk prest satt fri - uten at det har kommet fram noen opplysninger om betingelser eller løsepenger.

8. juni ble et kidnappet skipsmannskap på fire satt fra mot 25 millioner kroner i løsepenger. Det opplyste det malaysiske rederiet selv på en pressekonferanse på Filippinene.

Det har myndighetene i landet benektet.

Tidligere har et eldre tysk par blitt fri satt - ifølge internasjonale og filippinske medier mot et høyt millionbeløp omregnet i norsk valuta.

Utvandret i 1988

Nå 56 år gamle Kjartan Sekkingstad utvandret til Canada i 1988, der han startet lakseoppdrett. Flere år seinere flyttet han videre til Filippinene, der han har drevet en marina på øya Samal.

Etter kidnappingen i september i fjor formidlet familien på Sotra en tekst til norsk presse, der de forteller at det bare har vært sporadisk kontakt med han i det siste fordi han utvandret så tidlig.