Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre pågrepet etter Taliban-angrepet på Malala

Kjempet kampen mot Taliban og jenters rett til utdanning i Pakistan. Nå kjemper hun for å overleve, mens Pakistan demonstrerer.

VISER STØTTE: Mange pakistanere deltok i en demonstrasjon i Karachi, Pakistan, for å vise sin støtte til Malala. Foto:AP/Scanpix.
VISER STØTTE: Mange pakistanere deltok i en demonstrasjon i Karachi, Pakistan, for å vise sin støtte til Malala. Foto:AP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14 år gamle Malala Yousufzai, som ble skutt i hodet av Taliban i Swat-dalen i Pakistan, er fremdeles bevisstløs etter at hun ble skutt i et målrette angrep fra Taliban etter at hun hadde blogget for BBC om kampen mot Taliban og jenters rett til utdanning i Pakistan.

Usikkerhet om tilstanden Det hersker for tiden usikkerhet til hvordan det står til med 14-åringen. Mens Al Jazeera melder at de neste tolv timene vil bli helt avgjørende for helsetilstanden til Malala, og at hun har «veldig begrensede muligheter for å overleve», opplyser andre at hun er på bedringens vei.

Generalmajor Asim Saleem Bajwa forteller at hun har vist livstegn ved å bevege hender og føtter.

- Legene har sjekket Malalas tilstand, og de er fornøyd. Det går sakte, men sikkert framover med henne, slik legene har forventet, sier talsmannen til nyhetsbyrået AFP.

De forente arabiske emirater har gitt Pakistan muligheten til å bruke et fly utstyrt med medisinsk utstyr som kan brukes for å gi henne ytterligere behandling i Dubai. Foreløpig har ikke Pakistan tatt stilling til å ta i mot hjelpen.

Stort press I dag demonstrerte flere titusener i havnebyen Karachi i det som hittil er den største markeringen mot Talibans drapsforsøk.
 
Demonstrasjonen ble organisert av det største politiske partiet i Karachi, Muttahida Quami-bevegelsen, som ledes av eksilpolitiker Altaf Hussain. Han talte til demonstrantene på telefon fra London, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

- Skyteepisoden er et angrep på den pakistanske ideologien, sa Altaf Hussain som kalte de som utførte angrepene for noen «beist». De fremmøtte hadde med bilder av Malala og plakater som hedret jentas modige handlinger.

Myndighetene har presset på seg til å finne og straffe de skyldige, og ifølge den pakistanske avisa Dawn har myndighetene utlovd en dusør på 10 millioner pakistanske rupi (over 500 000 kroner) for opplysninger som kan føre til pågripelsen av gjerningspersonene.

Tre varetektsfengslet Ifølge LA Times ble over 100 personer pågrepet og løslatt etter avhør, mens tre brødre har blitt varetektsfengslet i dag etter et raid mot et hus i Akbarpura, en liten landsby i nærheten av Peshawar. De tre mennene, Qari Inamullah, Obaid Ullah og Abdul Hadi skal opprinnelig være fra Swat-dalen.

Mydighetene tror ikke noen av de tre var de faktiske gjerningsmennene som prøvde å drepe Malala, men ønsker ikke å opplyse hvilken rolle de skal ha hatt.

- Etterforskningen er på et svært tidlig stadie, sier Iftikhar Hussain.

Taliban: Hun var vantro Den pakistanske jenta ble skutt og kritisk såret på skolebussen i Mingora tirsdag. Malala Yousufzai ble sammen med to klassekamerater skutt mens de var på vei hjem fra skolen 9. oktober. Hendelsen har sjokkert hele Pakistan - og har møtt fordømmelse fra hele det internasjonale samfunnet.

Hun ble skutt etter å ha fremme jenters rett til utdanning og for åpent å ha kritisere Taliban i sin blogg på internett.

De to klassekameratene hennes får også behandling for skadene de ble påført.

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for angrepet, og stemplet i samme åndedrag jenta som «vantro» for sin kamp for utdanning og skolegang.

DEMONSTARSJON: Flere steder i Pakistan var det demonstrasjoner mot Taliban som skjøt Malala Yousafzai i hodet etter at hun kjempet for retten til utdanning for jenter. Foto: AFP/Scanpix.
DEMONSTARSJON: Flere steder i Pakistan var det demonstrasjoner mot Taliban som skjøt Malala Yousafzai i hodet etter at hun kjempet for retten til utdanning for jenter. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media