IKKE MAT ENNÅ: Disse hestene har enn så lenge ikke endt opp som mat, men gårdeieren deres i Todmorden er blant de som har vært i søkelyset i hestekjøttskandalen. Foto: AFP PHOTO / ANDREW YATES / NTB scanpix
IKKE MAT ENNÅ: Disse hestene har enn så lenge ikke endt opp som mat, men gårdeieren deres i Todmorden er blant de som har vært i søkelyset i hestekjøttskandalen. Foto: AFP PHOTO / ANDREW YATES / NTB scanpixVis mer

Tre pågrepet i heste- kjøttskandalen

Mistenkt for å ha videresolgt hestekjøtt som var merket som storfekjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To menn, 42 og 64 år gamle, er pågrepet i Aberystwyth på vestkysten av Wales, der det ligger en kjøttforedlingsbedrift.

Den tredje, 63 år gammel, er pågrepet i West Yorkshire nord i England. Det var her politiet aksjonerte mot et slakteri tirsdag.

Både kjøttforedlingsbedriften og slakteriet ble stengt av britiske matmyndigheter onsdag.

Medisin Hestemedisin som kan være farlig for mennesker, er funnet i hestekadavre som er eksportert fra Storbritannia til Frankrike. Fagfolk kan ikke utelukke at medisinen har havnet i mat, sier en britisk regjeringstalsmann.

Statssekretær David Heath i landbruksdepartementet i London sa torsdag at medisinen fenylbutason er funnet i åtte prøver tatt fra hester. Kjøtt fra tre av disse hestene kan ha blitt brukt i franske matvarer, opplyste han.

- Direktoratet for matsikkerhet FSA samarbeider nå med franske myndigheter for å forsøke å tilbakekalle matvarene, opplyste Heath ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Liten fare Andre britiske talsmenn sa at det er svært liten fare for at mennesker skal bli alvorlig syke etter å ha fått i seg maten.

Fenylbutason, som på folkemunne i Storbritannia kalles «bute», er et smertestillende middel som brukes på hester. I sjeldne tilfelle kan dette middelet forårsake alvorlig blodsykdom hos mennesker som får det i seg.

Supermarkeder i store deler av Europa har trukket tilbake millioner av ferdigmåltider etter at det ble kjent at store mengder hestekjøtt er blitt brukt i produksjonen av denne maten. På etikettene står det som regel at rettene inneholder storfekjøtt.

(NTB)