Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre pågrepet i Sverige for terrorplaner

Tre personer er pågrepet i Sverige og siktet for å ha forberedt terrorhandlinger, opplyser svensk påtalemyndighet.

FLERE PÅGREPET: Tre personer er pågrepet i Sverige og siktet for å ha forberedt terrorhandlinger, opplyser svensk påtalemyndighet.


Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
FLERE PÅGREPET: Tre personer er pågrepet i Sverige og siktet for å ha forberedt terrorhandlinger, opplyser svensk påtalemyndighet. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen gjennomførte svensk sikkerhetspoliti (Säpo) en omfattende aksjon mot flere personer som er mistenkt for å ha forberedt terrorhandlinger, melder svensk påtalemyndighet.

- Vi har fulgt de mistenkte personene en stund, som en del av ordinært etterretningsarbeid. Forberedelsene har pågått en stund. Per nå har vi ingen indikasjoner på at det var planlagt en terroraksjon de nærmeste dagene, sier Karl Melin, pressesjef ved Säpo, ifølge Expressen.

Säpo kan ikke si noe om politiets tilstedeværelse vil økes som følge av pågripelsene mandag.

- Når det gjelder den overordnede innsatsen, så er det primært politiet som er ansvarlig for den biten, sier Melin til Expressen.

Säpo opplyser at de tre kan ha kommet «noe lengre» i planleggingen før politiet grep inn, enn hva som er «normalt».

- Vi forsøker alltid å gripe inn så tidlig som mulig. I dette tilfelle hadde planene kanskje kommet noe lengre før vi rakk å avbryte, sier kommunikasjonsdirektør i det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Nina Odermalm Schei.

Internasjonale koblinger

Ifølge sikkerhetspolitiet har de pågrepne internasjonale koblinger.

- Det finnes internasjonale koblinger i saken, men vi kan ikke si noe om hvilke land det er snakk om, sier kommunikasjonsdirektør i Säpo, Nina Odermalm Schei, til Expressen.

Säpo kan ikke bekrefte at de pågrepne har noen kobling til hverandre, men opplyser at de tre ble pågrepet i politiaksjoner flere steder i Nord-Sverige og i Stockholms-området.

I forbindelse med aksjonene ble det også gjort flere beslag, men Säpo vil foreløpig ikke si noe om hva som har blitt funnet.

- Det er ulike typer materialer som vi nå jobber videre med, sier Karl Melin, pressesjef i Säpo, til Aftonbladet.

- Fulgt over lang tid

Flere andre personer har blitt tatt inn til avhør, heter det i en pressemelding fra påtalemyndigheten mandag.

Hovedaktor i saken, Per Lindqvist, sier at to av de mistenkte er tildelt forsvarere, men han er ellers ordknapp om etterforskningen.

- Det er en sak der tre sitter varetektsfengslet og etterforskes av sikkerhetspolitiet, som har fulgt disse personene over lang tid, sier han tilExpressen.

Sikkerhetspolitiet opplyser at terrornivået i Sverige er uforandret og ligger på nivå tre på en fempunktsskala. Nivå tre betyr økt trussel, ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media