Tre palestinere drept i kuleregn

TARQUMIA (NTB/AFP/Reuter): Tre palestinske arbeidere ble drept og fire såret da israelske soldater åpnet ild mot bilen deres ved en veisperring mellom Israel og Vestbredden i går kveld. Skyteepisoden førte til voldsomme sammenstøt mellom palestinske ungdommer og israelske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinske myndigheter fordømte raskt drapene som en «massakre» mot uskyldige palestinere på vei hjem fra jobb.

Skytingen utløste kraftige opptøyer i Hebron på Vestbredden, som ligger i nærheten av veisperringen hvor drapene skjedde.

Rasende palestinere kastet steiner, flasker og brannbomber mot israelske soldater i byen. Soldatene svarte med gummikuler. Ifølge øyevitner ble mer enn 20 palestinere skadd i opptøyene.

Hjem fra jobb

Israelske militære kilder hevder grensevaktene skjøt mot palestinernes hvite Ford Transit fordi bilen sneiet borti og skadde en soldat da den kjørte forbi sperringen like ved den palestinske landsbyen Tarqumia på Vestbredden.

Den israelske soldaten ble lettere skadd.

De drepte og skadde i bilen var alle palestinere på vei hjem fra jobb i Israel.

Omstendighetene rundt episoden er uklare. Soldatene opplyste at de trodde palestinerne prøvde å kjøre dem ned, mens vitner sa til israelsk radio at sjåføren trolig hadde et teknisk problem med bilen, og at det var derfor den vinglet.

En av passasjerene i bilen, som kom uskadd fra hendingen, hevder at soldatene begynte å skyte etter at bilen hadde stoppet.

- Vi ble først vinket videre av en soldat som hadde sjekket oss. Men en annen soldat, på den andre siden av bilen, ropte stopp. Så begynte han og tre andre soldater å skyte på oss, forteller Ali Abu Zneid til nyhetsbyrået Reuter.

En palestinsk sikkerhetsoffiser, som var vitne til hendelsen, avviste også at bilen skulle ha forsøkt å kjøre på noen.

Den israelske hæren opplyste etter skytingen at den hadde nedsatt en undersøkelseskommisjon, og at to av soldatene var anholdt for avhør.

Sterk misnøye

Den israelske regjeringstalsmannen Moshe Fogel mener derimot soldatene, ut fra foreliggende informasjon, handlet korrekt.

- Når et mistenkelig kjøretøy bryter seg gjennom en israelsk veisperring og skader en israelsk soldat, da har vi god grunn til å tro at de som er inne i kjøretøyet er terrorister, sier Fogel.

Skyteepisoden kommer på et tidspunkt da misnøyen med fredsprosessen er på et lavmål blant palestinerne, og mange frykter nå at drapene kan utløse nye voldsomme opptøyer i dagene som kommer.