IGNORERER HAM: Tre mennesker gikk rett forbi den kritisk skadde 83-åringen. De ble identifisert av bankens overvåkningskamera, og er nå blitt straffet. Foto: Essen-politiet
IGNORERER HAM: Tre mennesker gikk rett forbi den kritisk skadde 83-åringen. De ble identifisert av bankens overvåkningskamera, og er nå blitt straffet. Foto: Essen-politietVis mer

Tre personer ignorerte den alvorlig skadde pensjonisten.
Nå har de fått saftige bøter

Den 83 år gamle mannen døde av skadene ei uke seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre personer har fått høye bøter etter å ha ignorert en pensjonist som kollapset i en av Deutsche Banks filialer.

Hendelsen skjedde i den tyske byen Essen i oktober i fjor.

Døde av skadene

Mannen fikk hjelp først tjue minutter etter fallet, da den femte personen som kom inn i rommet tilkalte nødetatene.

83-åringen, som hadde falt og smelt hodet i gulvet, døde på sykehuset ei uke seinere.

Det skriver BBC.

Det var bankens overvåkningskamera som avslørte menneskene som gikk rett forbi den skadde mannen, uten å sjekke tilstanden hans, eller be om hjelp.

Tysk lov sier at det er straffbart å ikke hjelpe til under en nødsituasjon. Et lovbrudd tilsier bøter, eller opptil et år i fengsel.

Nå har de tre blitt straffet.

Saftige bøter

En 39 år gammel kvinne fikk en bot på 33 637 norske kroner, en 61 år gammel mann ble bøtelagt for 26 124 kroner, mens en 55 år gammel mann fikk over 22 000 kroner i bot.

Den fjerde personen ble ikke straffet fordi han ble ansett som uegnet til å møte i retten.

Dommeren rettferdiggjorde de store bøtene med å si at «ingen ville hjelpe».

Aktor Nina Rezai har ifølge BBC uttalt at bøtene måtte være såpass høye fordi «plikten til å hjelpe et medmenneske ble krenket», og at straffen var et symbol på at «samfunnet vårt ikke skal gå i en retning hvor vi bare snur oss bort».

Trodde han var hjemløs

Den medisinske rapporten viste at dødsårsaken var hodeskader som følge av fallet. Den sier også at mannen uansett ville dødd om hjelpen hadde kommet tidligere.

To av de tiltalte forklarte i retten at de trodde pensjonisten var hjemløs, da noen hjemløse tidligere hadde brukt filialen som husly. Den 39 år gamle kvinnen sa også at hun hadde blitt trakassert av disse hjemløse tidligere.

Men en aktor i saken var skeptisk til forklaringene, og mente at kundene burde sett at mannen var vel kledd, at han lå i midten av rommet, og at han ikke hadde noen eiendeler, som for eksempel en sovepose, med seg.

Aktor Birgit Jürgens uttalte at hun aldri hadde sett liknende, siden hun startet i jobben som aktor i 1991, skriver BBC.