Tre personer, inkludert gisseltakeren, er bekreftet omkommet

- Hadde ikke politiet gått inn da de gjorde det, ville flere liv gått tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mannen som i over 16 timer holdt mer enn 15 gisler fanget på Lindt Chocolate Café i Sydney mandag, er bekreftet død.

Det samme er to gisler som befant seg inne på kafeen. Fire personer er meldt skadd.

En politimann er skutt og skadd, men ikke alvorlig, ifølge politiet under en pressekonferanse nå i 19.45-tida, norsk tid.

Der snakkes det om hvorfor politiet valgte å gå til væpna aksjon.

- Hadde ikke politiet gått inn da de gjorde det, ville flere liv ha gått tapt. De mente det var riktig tidspunkt å gå inn, og derfor gjorde de det. Politiet hadde hørt flere skudd, og det gjorde at de valgte å brukte nødplanen sin. Det betydde at de måtte gå inn. Nå er ikke tida til å spekulere eller kritisere avgjørelsene som ble tatt. Vi har fortsatt mye jobb å gjøre, sier North South Wales's politisjef, Andrew Scipione.

- Akkurat nå jobber vi med den det som har skjedd, vi ivaretar gislene og familiene deres. Vi har to personer som er døde som følge av denne hendelsen. Disse menneskenes familier, og gislene selv, er vår førsteprioritet nå, sier han.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan gisseltakeren, identifisert som en selverklært «spirituell healer», Man Haron Monis (50), døde. Det er heller ikke kjent hvordan eller når de to andre døde.

Omlag 11 personer løp ut av kafeen før politiet tok seg inn. Tidligere kom fem personer seg ut av bygget. Deretter ble det hørt krafitge skudd.

Gisseltakeren Monis var fra Iran, og har tidligere operert med navnene Sheikh Haron og Mohammad Hassan Manteghi.

Ifølge The Australian var han tidligere dømt for medvirkning til drap på sin ekskone i 2002. Hans nye kone var dømt for å ha utført drapet.

Han skal også ha vært siktet for 40-50 forhold, blant annet seksuelle overgrep, knyttet til sin rolle som selverklært «sjeik» og «healer».

Monis var godt kjent for australsk offentlighet fra tidligere, da han blant annet har skrevet en rekke støtende brev til australske soldater, noe han i fjor ble dømt til 300 timer samfunnstjeneste for. Hans kone ble dømt i samme sak.

Ifølge Telegraph er han blitt omtalt som «hatets sjeik».

Dagbladet kommer med mer.

MAN HARON MONIS: Den selverklærte «spirituelle healeren» er av politiet bekreftet omkommet. Foto: REUTERS/ABC via Reuters TV/NTB Scanpix
MAN HARON MONIS: Den selverklærte «spirituelle healeren» er av politiet bekreftet omkommet. Foto: REUTERS/ABC via Reuters TV/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer