Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre personer nær truffet av F16-kanon under øvelse

Under en øvelse på Tarva skytefelt på Karlsøya i Bjugn i fjor var tre personer en hårsbredd fra å bli truffet av kanonild fra et F16-fly.

KANON: Under en øvelse på Tarva skytefelt på Karlsøya i Bjugn i fjor var tre personer en hårsbredd fra å bli truffet av kanonild fra et F16-fly. Bildet er fra 2006 da fire F16 fly foretar en overflygning under kongefamiliens besøk på Ørlandet i anledning 100 års jubileet for kroningsferden.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
KANON: Under en øvelse på Tarva skytefelt på Karlsøya i Bjugn i fjor var tre personer en hårsbredd fra å bli truffet av kanonild fra et F16-fly. Bildet er fra 2006 da fire F16 fly foretar en overflygning under kongefamiliens besøk på Ørlandet i anledning 100 års jubileet for kroningsferden. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mørket natt til 13. april 2016 ble det avfyrt rundt 40 skudd mot det piloten trodde var riktig mål. Men isteden traff fem av 20-millimeterprosjektilene et observasjonstårn langt vest for siktemålet.

I tårnet var det tre personer som hadde som oppgave å lede piloten. Alle var bare centimeter fra å bli truffet, skriver lokalavisen Fosna-Folket.

En rapport fra kommisjonen som har undersøkt den alvorlige hendelsen, peker på fire hovedårsaker til at det nesten gikk galt under skyteøvelsen: Siden det var lyst i vestre tårn mens skytingen pågikk, forvekslet flygeren tårnet med målområdet.

- I HELVETE: Et russisk MIG 31-flyet kom farlig nær den norske F-16-maskinen over kysten av Nord-Norge. - Nærmere enn 20 meter, ifølge skvadronsjef Gøran Hoel ved 331-skvadronen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Dessuten var det en ubalanse mellom flyoppdragets kompleksitet, flygerens kontinuitet og forberedelsene for oppdraget, samt med graden av supervisjon, heter det. I tillegg ble ikke korrekte nattprosedyrer for ildledning fulgt.

- Med utgangspunkt i rapportens konklusjon og sikkerhetstilrådinger kommer det klart fram at den alvorlige hendelsen ikke knyttes til enkeltindivid (forsett), underforstått at samme hendelse ville ha kunnet inntruffet med annet personell i cockpit. Samtidig tar Luftforsvaret lærdom av de bemerkninger som er anført i undersøkelsesrapporten, sier major og kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret.

(NTB)

slik har du nok aldri sett lofoten: Mandag var det 40 år siden F-16 fløy for første gang ved Edwards Air Force Base i California. Luftforsvaret markerte jubileet med å publisere en video som ble tatt opp under et tokt i Lofoten sommeren 2013. Video: Luftforsvaret Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!