Tre politimenn anmeldt for falsk forklaring

Kvinne ble truet med utlevering til Norge hvis hun ikke forklarte seg, mener advokat.

FØRTE ANMELDELSEN I PENNEN: Advokat Fridtjof Feydt. Foto: Adrian Øhrn Johansen
FØRTE ANMELDELSEN I PENNEN: Advokat Fridtjof Feydt. Foto: Adrian Øhrn JohansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En politirevisor, en politiførstebetjent og en politibetjent i Oslo-politiet er anmeldt til spesialenheten for politisaker for å ha avgitt falsk forklaring i retten.

De er anmeldt av en mann som i mai ble dømt til 16 års fengsel av Oslo tingrett for oppbevaring og salg av amfetamin, samt heleri av ti millioner kroner.


- Skulle pågripes

En kvinne som har et barn med mannen ble i juli 2007 avhørt av nederlandsk politi som vitne, og de tre anmeldte politimennene var til stede under avhøret.

Ifølge anmeldelsen, som er ført i pennen av advokatene Fridtjof Feydt og Christine Hamborgstrøm, fikk kvinnen i avhøret beskjed om at hennes status ville bli endret fra vitne til mistenkt hvis hun ikke forklarte seg. Hun ville da bli pågrepet og utlevert fra Nederland til Norge.

I retten sa de tre polititjenestemennene at det aldri var snakk om utlevering til Norge.

Avhøret, som ble gjennomført med norsk tolk til stede, er tatt opp på lydbånd og ifølge advokat Feydt går det klart fram av lydopptaket at det faktisk var snakk om en mulig utlevering i avhøret.

- Bevisene ligger på lydbåndene. Det er sjelden en har bedre bevis, sier Feydt, som forsvarte mannen i tingretten, til Dagbladet.

- Det er lov å huske feil, men her tok ingen av de tre forbehold i retten. De nektet for at det ble sagt, men det går klart fram av lydbåndet, sier Feydt.

Kvinnen ble avhørt om en pengeoverføring.

Feydt forventer at Spesialenheten for politisaker tar saken alvorlig.

- Det er særlig alvorlig hvis politiet har løyet i retten, sier han.

Advokaten mener den angivelige trusselen også er i strid med regler for avhør av vitner.

Avventer etterforskning

Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor Dagbladet at de har mottatt anmeldelsen, men de har ikke vurdert hva de vil gjøre med saken ennå.

Politiinspektør Einar Aas, sjef for orgkrimseksjonen i Oslo-politiet, der de tre tjenestemennene jobber, sier de nå avventer en eventuell etterforskning.

- Vi er vant til å forhold oss til den type anmeldelser og overlater til Spesialenheten å vurdere innholdet i den, sier Aas til Dagbladet.