- Tre politimenn bør tiltales for Obiora-drap

Vitneutsagn er oversett, mener bistandsadvokat Abid Q. Raja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tre av de fire polititjenestemennene som var på jobb under arrestasjonen av Eugene Obiora i Trondheim i fjor høst, bør tiltales for forsettlig drap, mener de pårørendes bistandsadvokat Abid Q. Raja.

FAKTA OM OBIORA-PÅGRIPELSEN

* Eugene Obiora døde under en pågripelse i Trondheim 7. september i fjor. Fire polititjenestemenn var involvert.

* Politiet tok i bruk et omstridt halsgrep på Obiora, som mistet bevisstheten og ble brakt til St. Olavs hospital i en politibil.

* Han lå «helt slapt på magen med ansiktet ned i gulvet på kommandobilen», ifølge sykepleierne som tok imot ham.

* På sykehuset ble Obiora konstatert død etter at det ble gjort gjenopplivingsforsøk.

* Spesialenheten for politisaker konkluderer med at det ikke bevisst ble utført «noen handling som alene har stoppet/hindret» Obiora i å puste.

* Det utelukkes ikke at Obioras død «kunne vært unngått dersom tjenestemennene hadde hatt kunnskap om mulige farer ved bruk av mageleie». (NTB).

Obiora (48) døde av kvelning etter at politiet ble tilkalt til sosialkontoret i Trondheim 7. september i fjor høst. Politiets spesialenhet har henlagt saken med begrunnelse at det er for svake bevis til å føre en straffesak.

Obioras pårørende anket spesialenhetens henleggelse inn for Riksadvokaten, og nå har advokat Abid Q. Raja levert sin begrunnelse for anken til Riksadvokaten.

Raja er oppnevnt av Trondheim tingrett som bistandsadvokat for Obioras ekskone og sønn i Norge og hans familie i Nigeria.

I klagen til Riksadvokaten skriver bistandsadvokaten at «Spesialenheten har lagt mindre vekt på de opplysningene i saken som kunne og burde gitt et annet resultat.»

Seks vitner - ett hørt

Han mener at Spesialenheten har lagt for mye vekt på forklaringen til ett av vitnene.

- Slik vi leser vitneutsagnene, er det seks vitner som antyder ett nytt kvelertak utenfor bygget, skriver bistandsadvokaten.

MÅ TILTALES:  Tre av politimennene som deltok i pågripelsen av Eugene Obira i Trondheim i fjor, bør tiltales for forsettlig drap, argumenterer de pårørendes bistandsadvokat Abid Q. Raja overfor Riksadvokaten. Her holder Raja en appell på Youngstoret i Oslo 19. mai i år i forbindelse med en markering mot Spesialenhetens henleggelse av Obiora-saken. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix.
MÅ TILTALES: Tre av politimennene som deltok i pågripelsen av Eugene Obira i Trondheim i fjor, bør tiltales for forsettlig drap, argumenterer de pårørendes bistandsadvokat Abid Q. Raja overfor Riksadvokaten. Her holder Raja en appell på Youngstoret i Oslo 19. mai i år i forbindelse med en markering mot Spesialenhetens henleggelse av Obiora-saken. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix. Vis mer

Han har trukket fram en sak fra Sverige i 1996, som han mener har paralleller til Obiora-saken. Der døde en restaurantgjest etter å ha blitt kastet ut av tre dørvakter.

- Obiora-saken må opp som straffesak. Alternativt vil vurdere å gå til sivilt søksmål, sier Raja til Dagbladet.no.

- Mister fotfestet

Advokat Jens-Ove Hagen represententerer de involverte polititjenestemennene. Han er hoderystende til Rajas argumentasjon.

- Jeg begynner å lure på om Raja er i ferd med å miste fotfestet. 

Hvis de skal tiltales for forsettlig drap, betyr det at det de gjorde har vært bevisst og med et forsett om å utføre drap. Raja har forlatt det seriøse planet, det er min eneste kommentar, sier advokat Hagen til adressa.no.

Politidirektør Ingelin Killengreen har på eget initiativ bedt om alle detaljer i forbindelse med Obioras død på sitt bord.

Det omstridte halsgrepet politiet brukte under arrestasjonen er ikke pensum på Politihøgskolen, og det regnes for en metode politiet kun bruker i nødverge, har Killengreen sagt til NRK.

- HAR MISTET FOTFESTET: Bistandsadvokat Abid Q. Raja har forlatt det seriøse planet, kommenterer polititjenestemennenes adokat Jens-Ove Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer