- TRE DØDE: Det har i flere dager vært store demonstrasjoner i Mariupol - som dette bildet fra søndag viser. Demonstranter tok seg da inn i borgermesterens kontor - og ropte slagord til støtte for Russland. Foto: Reuters / NTB scanpix
- TRE DØDE: Det har i flere dager vært store demonstrasjoner i Mariupol - som dette bildet fra søndag viser. Demonstranter tok seg da inn i borgermesterens kontor - og ropte slagord til støtte for Russland. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

- Tre prorussiske separatister drept i Mariupol

13 skadd og 63 pågrepet, opplyser Ukrainas innenriksminster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre prorussiske separatister er drept og flere såret i Mariupol øst i Ukraina, skriver Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov på Facebook.

Ukrainske sikkerhetsstyrker i Mariupol skjøt først varselskudd da separatister angrep dem med brannbomber natt til torsdag, ifølge Avakov. Deretter ble det skutt for å drepe, melder NTB.

«Ifølge foreløpige tall ble tre av angriperne drept, 13 såret og 63 pågrepet», skriver innenriksministeren på sin Facebook-side.

Stormet Ifølge NTB forsøkte de væpnede separatistene forsøkte å storme sikkerhetsstyrkenes base og krevde at soldatene måtte slutte seg til opprøret mot landets nye regjering, melder innenriksdepartementet i Kiev.

Mariupol ligger ved Azovhavet i Donetsk, regionen som har vært sentrum for uroen den siste tida. Separatister har allerede tatt kontroll over rådhuset i byen. Hittil er bygninger i minst ti byer øst i landet blitt okkupert av prorussiske separatister.

 Ukrainas regjering beskylder Russland for å stå bak aksjonene, men dette benektes av russiske ledere.

Viktig dag Denne dystre meldinga innleder en svært viktig dag: I dag møtes nemlig Ukraina, Russland, USA og EU til firemaktsmøte i Genève.

Ukrainas utenriksminister Andrij Desjtsjytsja og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal delta i samtalene sammen med USAs utenriksminister John Kerry og utsendinger fra EU.

Vesten anklager Russland for å ha støttet de prorussiske aktivistene den østlige delen av Ukraina. Russland nekter for at de er innblandet i uroen i øst, og mener Vesten må ta ansvar for å hindre en ny borgerkrig i Ukraina.

- Kald krig FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson sier til Svenska Dagbladet at han er bekymret for at krisa skal føre til liknende tilstander som under den kalde krigen.

- Etter den kalde krigen har det vært en stadig utvikling med å ha en åpen dialog mellom det vi tidligere kaldte øst og vest. Om vi går inn i et mønster hvor vi stopper denne dialogen og alle forsøk på en global løsning, og i stedet gjør dette i en form for kald krig-konstellasjon, så vil vi få store problemer, sier Eliasson til avisa.

Signalene fra Washington er ikke like optimistiske.

Ingen gjennombrudd Kilder i president Barack Obamas adminstrasjon sier nyhetsbyrået Reuters at USA ikke forventer noen store gjennombrudd under dagens møte.

Ifølge kildene i Obamas administrasjon er det rimelig å anta at det vil bli innført nye sanksjoner mot Russland hvis det ikke blir gjort framskritt under møtet.

Kildene, som uttaler seg anonymt, tilføyer at Russlands president Vladimir Putin ser ut til å ha satt seg som mål å få innført føderalisme i Ukraina.

LA UT MELDING: Innenriksminister Arsen Avakov. Foto: EPA / NTB scanpix
LA UT MELDING: Innenriksminister Arsen Avakov. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer