Tre runder IVF: - Heldigste i verden

Overgangsalder og treige svømmere satte en stopper for barnedrømmen til Adam og Emma. Men etter fire år og tre runder med prøverør, ble duoen endelig foreldre.

HELDIGE: - Vi er de heldigste i verden, sier mamma Emma. Foto: Jam Press.
HELDIGE: - Vi er de heldigste i verden, sier mamma Emma. Foto: Jam Press. Vis mer
Publisert

Da Emma Haslam (42) fant sin Adam (39), avklarte de raskt at de begge ønsket seg barn.

I 2014 ga de hverandre sitt ja, og neste på lista var å skape et lite sjarmtroll sammen.

Det skulle imidlertid bli vanskeligere enn først tenkt.

Treige svømmere

Ved første legekonsultasjon etter flere mislykkede graviditetsforsøk, får Haslam høre at det skyldes overgangsalder.

- Legen sa det var for seint for meg, sier 42-åringen til nyhetsbyrået Jam Press.

Kort tid seinere ble det i tillegg oppdaget at Adam sleit med «treige svømmere». Paret får så høre at IVF er eneste løsning.

IVF, in vitro-fertilisering, eller prøverørsbefruktning, innebærer at eggceller som er hentet ut av eggstokkene til kvinnen føres sammen med mange spermier mannlige partner eller en donor i et «prøverør» der befruktning kan skje, skriver Store norske leksikon.

Ved IVF-behandling på et offentlig norsk sykehus, får man dekket inntil tre uthentingsforsøk. Det må imidlertid betales en egenandel på kr 1500,- per forsøk og kr 320,- for konsultasjonen.

For Haslam og Adam ble IVF-beskjeden en strek i regningen. De fikk ikke behandlingen dekket, og hadde heller ikke råd til å finansiere det selv.

- Det var svært tyngende og frustrerende, sier Haslam, som forteller at hun og mannen flyttet inn hos Haslams foreldre for å kutte kostnader.

Vendte snuten utenlands

Ifølge Jam Press koster det i snitt 121 700 norske kroner for prøverør i Storbritannia per runde. Videre skriver de at det tar i gjennomsnitt tre runder før man lykkes.

Adam og Haslam brukte rundt 13 000 norske kroner på konsultasjoner med klinikker rundt omkring i Storbritannia. Det sprengte budsjettet deres.

De bestemte seg derfor for å vende blikket utover i verden, og søke til fertilitetsbehandling utenlands.

Etter mye research landet paret på å prøve lykken i Tsjekkia, hvor det var rapportert lavere kostnader og høye suksessrater. Etter en konsultasjon på en klinikk fant de ut at de hadde råd til tre fulle runder med prøverør - inkludert reise og opphold.

- Alt gikk ryddig og rolig for seg, og vi ble ivaretatt på en respektfull og trygg måte, sier Haslam til Jam.

Ca. 103 000 norske kroner blakkere, kunne paret i august 2018 - fire år etter starten på reisen - ønske sønnen Albie velkommen til verden.

- Jeg føler meg som den heldigste personen i verden, og jeg er så glad for endelig å være mamma, sier Haslam.

Tremannsfamilien sier alt er vel og at de føler seg velsignet over den vellykkede graviditeten. Likevel er det noe som fortsatt plager henne: Da hun selv sto midt i hjertesorgen over ikke å kunne få barn, savnet hun informasjonskilder og støtte.

- Jeg kjempet meg gjennom endeløse timer med research rundt IVF. Det var knapt informasjon på nett. Jeg savnet noen som kunne hjelpe og navigere. Det gjorde meg både deprimert og motløs å ikke ha dette, kommenterer hun.

Hjulpet hundre familier

Dyrekjøpte erfaringer ga Haslam og mannen en idé.

De bestemte seg for å lage nettsida «Your IFV Abroad» i september 2019 - en side med full oversikt over ulike klinikker, alternativer i forskjellige prisklasser og mer.

I skrivende stund har Haslam og Adam hjulpet over 100 familier, ifølge parets nettside. IFV Abroad har blitt Haslams nye fulltidsjobb, og hun blir kalt «Den gode prøverørsfeen» i flere sosiale medier.

- Jeg lever og ånder for å hjelpe andre med å få barn. Jeg ønsker at folk skal få sin beste sjanse til å lykkes, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer