Tre sa nei

Ap-kilder forteller Dagbladet at partitoppene Rigmor Aasrud, Terje Aasland, og Lene Vågslid alle takket nei til å bli ny stortingspresident. Valget falt på Masud Gharahkhani. På et lukket møte i dag tok Sverre Myrli et oppgjør med håndteringen.

FLERE SA NEI: Ap-ledelsen ved Jonas Gahr Støre fikk kritikk på lukket møte, og flere i partiet ville ikke bli ny stortingspresident. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FLERE SA NEI: Ap-ledelsen ved Jonas Gahr Støre fikk kritikk på lukket møte, og flere i partiet ville ikke bli ny stortingspresident. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

En rekke profilerte Ap-politikere takket nei til å bli ny stortingspresident.

Det får Dagbladet opplyst fra sentralt hold i partiet.

Parlamentarisk leder Rigmor Aasrud, Terje Aasland og Lene Vågslid skal alle ha takket nei på spørsmålet om de ville etterfølge Eva Kristin Hansen som stortingspresident.

Aasland og Vågslid har ikke besvart Dagbladets henvendelse i saken. Rigmor Aasrud sier hun ikke har noen kommentar til artikkelen.

SA NEI: Rigmor Aasrud og Terje Aasland ville ikke bli ny stortingspresident. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SA NEI: Rigmor Aasrud og Terje Aasland ville ikke bli ny stortingspresident. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Myrli vraket

Det var lenge visepresident Sverre Myrli som lå an til å etterfølge Hansen i det prestisjetunge vervet, ifølge norsk rikspresse. Men ifølge kilder i partiet fikk Myrli aldri en konkret forespørsel.

Valget falt til slutt på Masud Gharahkhani.

Myrli forsvant ut av diskusjonen da et nesten 25 år gammelt forhold ble dratt inn for partiledelsen, som involverte seg tungt i valget av ny president.

- Jeg reagerer på virkemidlene som har blitt brukt, at det er blitt framsatt det jeg vil kalle rykter om meg. Det syns jeg var unødvendig, sa Sverre Myrli (Ap) til pressen i Stortinget onsdag formiddag.

Han forsvinner nå ut fra Stortingets presidentskap fullt og helt, fordi Arbeiderpartiet ønsker kjønnsbalanse. Når Masud Gharahkhkani overtar som president, må partiets visepresident være en kvinne. Det valget falt på Kari Henriksen.

Refs på lukket møte

På et lukket partimøte klokka 09 i dag morges, hvor stortingsgruppa ble orientert om at Masud Gharahkhani (Ap) ble stortingspresident, fikk ledelsen refs fra flere hold.

Tonen var gemyttlig, blir Dagbladet fortalt, men enkelte i gruppa viste stor sympati med situasjonen både Eva Kristin Hansen og særlig Sverre Myrli ble satt i.

Ap-kilder Dagbladet snakket med etter møtet gir også uttrykk for frustrasjon overfor ledelsens håndtering av saken, og at Myrli ble «spilt veldig dårlig» av ledelsen.

Også Aftenposten har omtalt dette lukkede møtet.

Sverre Myrli fortalte i møtet at han reagerte kraftig på å bli konfrontert med et gammelt forhold i prosessen rundt å finne en ny stortingspresident. Myrli skal også ha forklart at han opplevde at ledelsen motarbeidet hans kandidatur.

Myrli ønsker ikke å kommentere saken.

Ønsket å fortsette

Sverre Myrli bekrefter likevel overfor Dagbladet at han opplever seg presset ut av av presidentskapet. Han ønsket å fortsette som visepresident.

- Jeg har trivdes svært godt som visepresident og tror også jeg har gjort en rimelig god jobb. I alle fall har jeg fått mange gode tilbakemeldinger på det, både fra eget parti og fra de andre partiene, sier Myrli.

- Derfor ga jeg beskjed til partiledelsen og valgkomiteen om at jeg gjerne ville fortsette som visepresident, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer