MÅTTE SNU: Men flyet observerte ikke direkte noen askesky. Faksimile: Flightradar24.com
MÅTTE SNU: Men flyet observerte ikke direkte noen askesky. Faksimile: Flightradar24.comVis mer

Tre SAS-fly måtte askesnu i lufta

Var nær sikkerhetssonen for askeskyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ett av flyene var på vei fra Gardermoen til Kjevik, ett fra Gardermoen til Sola, og ett fra Bergen til Kjevik, da de måtte snu. I alle tilfellene var årsaken at de var nær randsonen mot området der det kan forekomme askeskyer.

- Årsaken var at randsonen, sikkerhetssonen i det nye askekartet flyene opererer etter, nærmet seg Kjevik lufthavn. De nye reglene, hvor det er tillatt å fly i sikkerhetssonen på eget ansvar, kom i ettermiddag. SAS har enda ikke et regelverk på plass for å gjennomføre slike flyvninger, og flyene valgte derfor å snu, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Dagbladet.

Johansen sier at både Sola og Kjevik trolig ville vært stengt hvis dette hadde skjedd i formiddag.

Endret- Det er rett og slett fordi reglene da ikke var endret. De ble endret i tre-tida i ettermiddag, sier han til Dagbladet.

Han presiserer at flyveren ikke så en askesky i seg selv - slik det først het seg i en melding fra NRK.

- Kjevik lufthavn er i normal drift, sier lufthavnsjef på Kjevik, Thomas Langeland, til Dagbladet.

ForventerHos Avinor heter det at det klokka 1500 lokal tid, som er deres siste melding, strekker det seg et område med forventet vulkansk aske fra Bergen, rundt kysten sørover, rett nord for Kristiansand og videre østover forbi Færder fyr i ytre del av Oslofjorden.

De videre prognosene antyder at kun søndre del av Østlandet vil være dekket av et område med forventet aske ved midnatt. Denne situasjonen forventes å være stabil til i morgen tidlig.

Ifølge TV2 innstiller Norwegian flyvningene til Kristiansand og Haugesund, men flyr til Bergen og Stavanger.

— Disse flyplassene var stengt tidligere i dag. I mellomtiden besluttet vi å reise og hente hjem passasjerer fra Tyrkia, Kreta, Lanzarote og noen flere steder. Vi har fem fly i luften nedover dit, sier Åsta Braathen i Norwegian.