Krabbenettverket:

Tre siktede er varetektsfengslet

Mistenkt for omfattende svart fangst og salg av kongekrabbe.

STORE BESLAG: Politiet har gjort beslag i flere hundre tusen kroner i kontanter. Foto: Politiet
STORE BESLAG: Politiet har gjort beslag i flere hundre tusen kroner i kontanter. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politioverbetjent Torstein Pettersen i Finnmark politidistrikt sier at to personer ble pågrepet fredag. En av dem er løslatt, den andre ble framstilt for retten søndag. Han ble varetektsfengslet i Indre Finnmark tingrett for fire uker.

- Personen vi har fått varetektsfengslet er i 50 åra. Han ble pågrepet i forbindelse med en aksjon vi hadde i Tana fredag og knyttes til transportvirksomheten i nettverket, sier Torstein Pettersen til Dagbladet.

Forsvarsadvokat Vidar Zahl Arntzen sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld, og at han har anket fengslingskjennelsen inn for lagmannsretten.

- Min klient sier at han avviser anklagene som er fremmet mot ham, sier Zahl Arntzen.

I alt tre personer er nå varetektsfengslet i den store saken som er under opprulling av politiet i Finnmark og Økokrim.

I Finnmark er 10 personer siktet for grovt brudd på havressursloven, ulovlig omsetning eller grovt heleri. I tillegg kommer noen som er siktet i saken i Sør-Norge, som Økokrim ikke ønsker å oppgi tall for.

- Vi mener at det er mange personer som har livnært seg på denne ulovlige virksomheten i mange år. Det virker som om vi kan gå 10 år tilbake i tid, sier Torstein Pettersen, som er leder av avsnitt for taktisk etterforskning i Finnmark politidistrikt.

- Organisert nettverk

Politiet startet for alvor en systematisk etterforskning i august i år mot det de mener er et organisert nettverk. Det meste av virksomheten skal ha foregått i Øst-Finnmark. Minst to av de siktede har adresser i Båtsfjord. De ble varetektsfengslet for fire uker torsdag i forrige uke.

Politiet mener at nettverket har gjort seg skyldige i grov miljøkriminalitet og grov økonomisk kriminalitet. Personer i alle ledd i nettverket, både fiskere og de som har omsatt krabbene, er pågrepet og siktet i saken.

- Etablerte virksomheter

Blant de siktede er det noen som driver etablerte virksomheter som også skal være brukt i den illegale virksomheten. Det bekrefter førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

I Sør-Norge skal det være flere virksomheter som har bestilt og kjøpt store mengder med kongekrabbe, som er blitt distribuert videre i pakker fra 10 til 100 kilo til mange forskjellige adresser over store deler av landet.

Krabbene som er solgt videre er først delt opp slik at bare klør og armer er sendt til kjøperne. Utstyr til produksjon og foredling er beslaglagt av politiet.

- Blir destruert

Politiet har også tatt beslag i store mengder med kongekrabber, som i første omgang er plassert i egnede fryselager.

- Vi kjenner ikke opphavet til krabbene. De er ulovlig fanget slik at vi etterhvert må inndra og destruere alt sammen, sier politioverbetjent Torstein Pettersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer