Tre siktet for buss-korrupsjon i Oslo

Norske ledere knyttes til bestikkelser på over fire millioner kroner i det kommunale busselskapet Unibuss i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sitter du på informasjon om uregelmessigheter knyttet til Unibuss eller andre kommunale selskaper? Send epost til 2400@db.no (direkte til journalist: hkl@dagbladet.no), sms til 2400 eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Ytterligere to personer ble i formiddag pågrepet i Oslo i forbindelse med bestikkelsene av ansatte i det kommunalt eide selskapet Unibuss.

- De to har blitt anmodet om å møte hos politiet.  Da de kom på politihuset i Oslo i formiddag, ble de pågrepet. Begge er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med MAN-saken, sier politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Fra før er en leder i Unibuss pågrepet og siktet. Mannen ble løslatt etter avhør i går, men er ennå siktet.

- Han innrømmer å ha tatt imot penger han ikke burde tatt imot, men benekter på det sterkeste at det har påvirket bussinnkjøpene i Oslo kommune, sier mannens advokat Fredrik Sollie til VG.

Siden mandag har politiet gjort ransakinger flere steder, blant annet på de siktedes arbeidsplasser.

- Vi har tatt adekvate beslag, og vi kommer til å bruke lang tid på å gjennomgå materialet, sier Stenberg til Dagbladet.

Bestikkelsene knyttes til Sporveisbussene (nå Unibuss) sin anskaffelse av totalt 58 busser for over 106 millioner kroner i 2004 og 2005.

Opplysningene om utbetalingene til ansatte i Unibuss kom fram i en stor korrupssjonsak i Tyskland. Der har selskapet MAN SE  vedtatt en bot på 1,2 milliarder kroner, etter at etterforskningen har avdekket utbetalinger på 51,6 millioner euro fra selskapet som skulle sikre MAN ordrer i flere land.

Den tyske 42-åringen Axel F., en tidligere toppsjef i konsernet,  la alle kortene på bordet, og har i den tyske dommen gitt opplysninger om at bestikkelsene også var rettet mot Unibuss.

- Vi anser denne saken for å være stor, ikke minst med tanke på det omfanget den har hatt i Tyskland, sier politiadvokat Stenberg.

Sa opp Unibuss AS, som tidligere het AS Sporveisbussene, er heleid av Kollektivtransportproduksjon AS (KTP), som igjen eies av Oslo kommune. Unibuss driver rutebussvirksomhet i Oslo, Akershus og Vestfold.

Styreleder Cato Hellesjø opplyser at den Unibuss-ansatte som først ble pågrepet, sa opp sin stilling onsdag. Én av de andre siktede er en tidligere leder i selskapet, men skal ha sluttet for over fem år siden. Den tredje siktede har ingen direkte tilknytning til Unibuss, ifølge Hellesjø.

- Da vi anmeldte saken på fredag, forventet vi at det ville gjelde to personer, uten at jeg kan bekrefte at det er de som er siktet. Den tredje personen som nå er pågrepet var ikke en del av underlagsmaterialet jeg leverte til politiet, sier styrelederen til Dagbladet.

På mandag skrev styreleder Hellesjø i en pressemelding at han gikk til politiet med saken etter at Unibuss skal ha gjort interne undersøkelser i kjølvannet av tips om korrupsjonssaken i Tyskland. Det avdekket at en nåværende ansatt skal ha mottatt "betydelige pengebeløp" fra MAN i forbindelse med bussinnkjøp i 2002-2006. De interne undersøkelsene skal nå fortsette,

- Vi forbereder en egen granskning parallellt med politiets etterforskning, sier Hellesjø, som ikke vil gå inn på om granskningen også vil omfatte andre innkjøp enn de som er inntatt i anmeldelsen.