Tre skoleelever drept i blodig angrep

Skjøt og kastet bomber mot sovende barn på muslimsk skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var store demonstrasjoner i dag etter det dødbringende angrepet mot Bamrungsart Pandok internatskole i Songkhla-provinsen i Sør-Thailand i går. Tre skoleelever ble drept i angrepet mot skolen, sju ble hardt skadd, melder nyhetsbyrået AP.

i bygningen og det ble avfyrt flere skudd mot sovesalen der 75 unggutter lå og sov. En 12-åring og to 14-åringer mistet livet. Sju gutter mellom 13 og 17 år ble hardt skadd.

I dag ble det arrangert store demonstrasjoner utenfor skolen. 500 demonstranter samlet seg utenfor skolen, de døde barnas kropper ble båret gjennom menneskemengdene og to bygninger nær skolen ble satt fyr på. Det ble også kastet stein mot politiet.

- Muslimer står bak

Politiet mener at muslimske opprørere står bak angrepet, det nekter demonstrantene å tro. De mener at militærregimets regjeringssoldater er skyld i angrepet.

Politiet mener at dette er de muslimske opprørerers strategi for å få støtte fra befolkningen. Ved å overbevise landsbybeboerne om at myndighetene står ansvarlig får de befolkningen på sin side, ifølge politiet.

- Opprørere har alltid brukt dette virkemiddelet for å få befolkningen til å vende seg mot politiet og myndighetene. Det har de lykkes i, sier politibetjent Thammasak Wasaksiri.

De sørlige provinsene i Thailand har hundrevis av muslimske skoler, noen av dem er anklaget av myndighetene for å huse opprørere og trene opp unge til voldsbruk. Det er ved enkelte religiøse skoler gjort beslag av våpen, ifølge militæret.

STORE DEMONSTRASJONER: Demonstrantene lagde veisperringer for å demonstrere mot militærets tilstedeværelse i Songkhla-provinsen. Alle foto: SCANPIX
STORE DEMONSTRASJONER: Demonstrantene lagde veisperringer for å demonstrere mot militærets tilstedeværelse i Songkhla-provinsen. Alle foto: SCANPIX Vis mer

De religiøse skolene i Thailand er drevet med statsstøtte.

Daglige angrep

Skyting fra bil i fart og bombing av folkefulle steder forekommer nesten daglig i Thailands tre største muslimske provinser Yala, Narathiwat og Pattani, og nå har volden også spredd seg til naboprovinsen Songkhla. Skolebarn har tidligere stort sett blitt spart.

Volden i Sør-Thailand har økt siden det sittende militær-regimet tok makten ved et kupp i september ifjor.

Et kaldblodig angrep rystet Thailand i forrige uke, i en pendlervogn i Yala-provinsen ble åtte passasjerer regelrett henrettet med skudd. Samme dagen ble en moske utsatt for et bombeangrep. Også en tebutikk ble bombet, to muslimske sivile mistet livet i angrepet.

HENRETTET: I forrige uke ble uskyldige busspassasjerer henrettet i Sør-Thailand. Volden i regionen øker stadig vekk.
FORHATT:Sonthi Boonyaratklin tok makten i landet ved et militærkupp i deptember ifjor.