Tre skolejenter overfalt

Tre norske tenåringsjenter har anmeldt sexovergrep til politiet mens de var på språkskole på Malta. Det strengt katolske landet sjokkeres av voldtekter, fyll og lettkledde skandinaviske jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er satt ny voldtektsrekord på Malta i sommer, og flertallet av de involverte er utlendinger.

I juni og juli fikk politiet 19 anmeldelser av voldtekt, utukt eller seksuelle overfall. Nordmenn og svensker utgjør en svært liten gruppe på Malta, likevel er fem av de nitten antatte ofrene fra Norge eller Sverige.

Middelhavsøya er de siste årene blitt et partysted for nordeuropeisk ungdom helt ned i 13-årsalderen.

Ifølge maltesisk politi er de tre norske jentene som har anmeldt overgrep henholdsvis 15, 16 og 17 år gamle.

Den yngste har forklart politiet at hun ble overfalt av to menn om kvelden 5. juli. Språkskoleeleven klarte å flykte etter å ha sparket den ene i skrittet. 16-åringen skal ha blitt utsatt for et seksuelt betont overfall, mens 17-åringen har fortalt at hun ble voldtatt av to utlendinger på en nattklubb. Politiet fester riktignok ikke lit til sistnevntes forklaring, siden hun ikke hadde noen skader og nektet legeundersøkelse.

Dagbladet kjenner til flere overfall som ikke er anmeldt.

Ei norsk jente ble nylig halt med inn i en park, men klarte å rive seg løs og flykte. Andre har blitt forsøkt lokket eller dyttet inn i fremmede biler.

Politiavdelingssjef Sharon Tanti sier til avisa Malta Independent at jentenes oppførsel og minimale påkledning er en del av årsaken.

- Voldtekt kan ikke unnskyldes. Men disse jentene sender ut feil signaler, sier Tanti til avisa.

Nesten Ibiza

Kvinnesynet på Malta er en del av den sterkt katolske kulturen. Abort er ulovlig, det er forbudt å sole seg toppløs og den seksuelle lavalderen er 18 år. Samtidig har øya et sydende natteliv, hvor det i praksis ikke fins noen aldersgrense for kjøp av alkohol.

Til denne øya kommer stadig flere norske tenåringer for å lære engelsk og ha det gøy.

- Nattelivet her er aldeles vilt, omtrent som på Ibiza, sier Daphne Caruana Galizia. Hun er kommentator i avisa Malta Independent.

Galizia er sjokkert over at norske foreldre kan sende tenåringene sine til et sted hvor de kan feste tilsynelatende uten restriksjoner:

- De som kommer hit, blir stadig yngre. En kveld jeg var ute, så jeg en skandinavisk 13- 14-åring rave rundt midt på natta, pære full og med to gutter som klådde på henne. Jeg er klar over at dere har en mer liberal kultur enn oss, men jeg tror ikke foreldrene til disse jentene vet hva som foregår.

Sendes hjem

- Nordmenn generelt drikker for mye i utlandet, derfor er vi veldig strenge, sier daglig leder i EF Internasjonale Språkreiser, Espen Hjulstad.

- Vi har et absolutt alkoholforbud for dem som reiser på ungdomsprogrammet vårt, og vi har kontroller på diskotekene. Det er alltid noen som bryter reglene, men de blir sendt hjem uten advarsel, sier han.

- Hvor mange har dere sendt hjem i sommer?

- Det vil jeg ikke si. Men det er noen , sier Hjulstad.

EF har ikke hørt om voldtektshistoriene på Malta i sommer. Deres konkurrent, STS Språkreiser, er derimot kjent med hendelsene.

Men daglig leder er på ferie, og ingen andre ved STS ville i går uttale seg til Dagbladet om saken.