ADVARER: Et av områdene som dansk politiet nå oppfordrer unge menn om være ekstra forsiktige i, er Nørrebro (bildet). Arkivfoto: Scanpix
ADVARER: Et av områdene som dansk politiet nå oppfordrer unge menn om være ekstra forsiktige i, er Nørrebro (bildet). Arkivfoto: ScanpixVis mer

Tre skutt på åpen gate i København på 12 timer. Politiet advarer nå alle unge menn å tenke over hvor de ferdes i byen

To av ofrene er tilfeldige unge menn, ifølge politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): København-politiet oppfordrer nå alle unge menn i alderen 17 - 25 å tenke over hvor i den danske hovedstaden de ferdes. Bakgrunnen er flere skyteepisoder de siste 12 timene. Tre personer er blitt skutt, skriver Ekstra Bladet.

To av ofrene er tilfeldige, unge menn.

- Går etter unge menn

Det er områdene rundt Nørrebro, Husum og Ryparken Station det spesifikt advares mot, ifølge avisa.

- For vanlige folk, som ikke er en del av den aldersgruppa, er ikke risikoen større enn den alltid er når det blir avfyrt skudd i det offentlige rom, sier sjefspolitinspektør Jørgen Skov under en pressebrief.

- De går ikke bevisst etter mødre eller fedre, men de går etter unge menn, fortsetter han - og henviser til gjerningspersonene.

- Jeg vil si det samme som jeg sier til mine kollegaer; pass godt på dere selv, fortsetter Skov, og forteller at det er satt inn ekstra politimannskap i byen etter de tre skyteepisodene.

Den første av det siste døgnets tre skyteepisoder skjedde i går ettermiddag på Rovsingsgade. Ukjente personer skjøt da mot en bil, og en person som befant seg i bilen ble truffet. vedkommende ble fraktet til sykehus. Politiets teori er at denne hendelsen var et hevnoppgjør, ifølge Ekstra Bladet.

Den andre skyteepisoden skjedde like før klokka 17.00 i går ettermiddag. En 17 år gammel gutt ble da skutt av ukjente gjerningspersoner i Tingbjerg-området. Politiet mener 17-åringen er et helt tilfeldig offer. Han skal ha blitt skutt i foten.

Den tredje skyteepisoden skjedde klokka 00.30 i natt. To gjerningspersoner på sykkel skal ha oppsøkt en mann, spurt ham hvor han kom fra - og deretter skutt ham, opplyser ledende politiinspektør Poul Kjeldsen til Ekstra Bladet. Ifølge danske TV2 er offeret en 19 år gammel mann. Han skal ha blitt skutt i beinet

Ingen pågrepet

Ingen personer skal være pågrepet i forbindelse med noen av de tre hendelsene.

Ifølge dansk TV2 omtaler politiet gjerningspersonene som «gale». Politiet understreker at de ikke tror gjerningspersonene bevisst går etter tilfeldige personer, men sier det er en risiko om man er ung mann og ferdes i områdene det henvises til.

Siden 12. juni har det nå vært vært 23 skyteepisoder i København, skriver Ekstra Bladet.

- Ikke sett siden 2. verdenskrig

Politiker i danske Venstre, Preben Bang Henriksen, reagerer sterkt på at politiet nå advarer mot at menn mellom 17-25 frarådes mot å bevege seg utendørs.

- Vi har ikke sett en slik advarsel fra politiet siden 2. verdenskrig. Det er helt uakseptabelt. Om man med nåværende mannskap ikke er i stand til å opprettholde ro og orden, krever det en forklaring fra politiet, sier Henriksen til BT.

Han kaller det en helt fullstendig vanvittig utvikling, og reagerer sterkt på at politiet ikke kan sikre tryggheten for innbyggerne i København.