Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre smittet på Ullevål sykehus

Opp mot 60 ansatte er satt i karantene.

SE NÅ: Siste nytt om coronaviruset. Vis mer

Fredag kom nyheten om at en ansatt på Ullevål sykehus er smittet med coronaviruset etter å ha vært på reise i Nord-Italia. Tidligere lørdag ble det påvist smitte på enda en ansatt.

På en pressekonferanse bekrefter medisink direktør Hilde Myhren at ytterligere én ansatt ved øyeavdelingen er smittet - totalt tre ansatte er nå smittet med viruset.

Hun forteller at alle er klinisk personell, men vil ikke bekrefte om det er snakk om sykepleiere eller leger.

28 ansatte er testet i løpet av lørdagen, og alle har hatt symptomer. I tillegg er over 30 ansatte i karantene, så dermed er nesten 60 ansatte i hjemmekarantene.

- De 28 personene jobber i kliniske roller på sykehuset, sier direktøren.

Ringer pasienter

Sykehuset vasker ut bygget der øyeavdelingen ligger. De jobber med å kartlegge personer som de smittede kan ha vært i kontakt med - og sporer opp pasienter.

- Vi har ringt cirka 200, som betyr at vi er halvveis med å få kontakt med alle pasientene. Alle som har vært på avdelingen denne uka skal holde seg i ro til vi tar kontakt. Vi ser alvorlig på denne situasjonen, og ønsker å begrense spredning både internt på sykehuset og også i befolkningen. Derfor ber vi alle holde seg i ro, for å kvittere dem ut av mistanke, sier Myhren.

SMITTE PÅ SYKEHUS: Kim Alexander Tønseth, Hilde Myhren og Arne Broch Brantsæter ved Ullevål sykehus holdt pressekonferanse lørdag. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
SMITTE PÅ SYKEHUS: Kim Alexander Tønseth, Hilde Myhren og Arne Broch Brantsæter ved Ullevål sykehus holdt pressekonferanse lørdag. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet Vis mer

Sykehuset har to biler som kjører ut til pasienter i Oslo, som har vært på øyeavdelingen, for å teste dem for coronaviruset. At så mange ansatte er satt ut av spill, går ut over pasienter som trenger øyebehandling. Myhren forteller at det er opprettet kontakt med sykehuset i Stavanger og Bergen slik at pasienter kan overføres dit.

- Situasjonen rammer driften på øyeavdelingen, som gjør at vi må utsette planlagt aktivitet og må prioritere akutte tilfeller. Vi har kapasitet til å ta akutt kirurgi for opp til fire pasienter daglig. Blir det utover det, ber vi om hjelp fra Bergen og Stavanger.

SE TV: Dette betyr coronaviruset for deg Vis mer

Varslet sykehuset

Den første ansatte som fikk påvist smitte, fikk symptomer natt til tirsdag. Den påfølgende dagen varslet personen medisinsk bakvakt om symptomene, men fikk beskjed om at det ikke var nødvendig med en test.

- I ettertid ser vi at det var uheldig, men det kan vi ikke gjøre noe med nå, sier Myhren.

Denne personen hadde vært på vinterferie i Nord-Italia. De to andre som nå er smittet har ikke vært i utlandet, og sykehuset mener det er sannsynlig at disse har blitt smittet av kollegaen sin på sykehuset.

- Vi vurderer forløpende å stramme inn reglene og begrensningene for de ansatte med tanke på risiko. Om en pasient får påvist smitte, er det fryktelig beklagelig at det har kommet fra en ansatt hos oss.

- Er det aktuelt å stramme inn reglene for ansatte som har vært i risikoområder uten at de har symptomer?

- Det er klart at helsepersonell har en utsatt risiko for å smitte andre og også sårbare grupper, så vi burde ha strengere regler for ansatte enn vanlige folk som kommer hjem fra utsatte områder.

Hele Norges coronakart