Tre solstormutbrudd har truffet jorda på to dager

- Heldigvis skjedde utbruddene på en side av sola som ikke vente mot jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste to dagene har tre kraftige solstormer vært synlig på solas overfalte, som spektakulære vulkanutbrudd fanget opp på bilder av NASA.

Strålingen fra solstormene de siste dagene har vært så kraftig at det har påvirket tekniske kommunikasjonssystemer på jorda, melder ABC News.

Dette skjedde ved at de forårsaket korte brudd i høyfrekventkommunikasjon to ganger på tirsdag og en gang på onsdag på solsiden av jordkloden, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administrations (NOAA).

En solstorm er et voldsomt utbrudd på solas overflate, som sender store mengder UV-stråler og røntgenstråler ut i solsystemet.
Når denne strålingen treffer jorda kan teknologi og radiosamband bli påvirket og i verste fall bryte sammen. Kortere brudd som de vi har sett de siste dagene er imidlertid relativt vanlige og har liten praktisk påvirkning.

Geomagnetiske stormer Noen dager etter strålinger treffer noen ganger også partikkelskyer fra sola jorda. Dette er en større risiko enn strålene som i stor grad fanges opp av de beskyttende lagene i atmosfæren rundt jorda, ifølge Terje Wahl ved Norsk Romsenter.

Slike gasskyer er nå observert på vei mot jorda og er kan komme til å treffe i morgen. Hvis dette skjer kan det oppstå en mindre geomagnetisk storm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TRE SOLSTORMER:  På tre dager var det tre større solstormer som eksploderte på soloverflaten. De to første kom med rundt en times mellomrom tirsdag, mens den tredje kom et døgn senere. Foto:NASA/SDO/Goddard
TRE SOLSTORMER: På tre dager var det tre større solstormer som eksploderte på soloverflaten. De to første kom med rundt en times mellomrom tirsdag, mens den tredje kom et døgn senere. Foto:NASA/SDO/Goddard Vis mer

- Heldigvis skjedde disse tre utbruddene på en side av sola som ikke vente mot jorda. Det kastes ut en rekke partikler og hadde de kommet i vår retning kunne satellitter fått problemer og vi kunne fått problemer med elektrisitetnettet enkelte steder, sier han.

Hvis vi treffes av en partikkelsky er det ventet at den vil påvirke kommunikasjonssystemer, men bare i mindre grad. 

- Dette er ikke noe vi vil legge merke til. Det er geomagnetisk aktivitet hele tida, så dette blir vanlig romvær, sier professor Chris Hall ved  Tromsø Geophysical Observatory ved Universitetet i Tromsø.

Høysesong Ifølge Wahl er vi inne i en periode hvor vi kan vente oss mange solstormer.

- At vi har hatt tre slike veldig sterke utbrudd nå passer med vår forståelse av sola. Vi er inne i den perioden i en elleve års syklus hvor det er flest solstormer. I år og neste år vil nok oppleve mange solstormer. De som er i telebransjen er veldig klar over dette, sier han.

- Er det slik at vi bør beskytte oss mot ekstra mot UV-strålingen i denne perioden?

- Nei, UV-strålene fanges stort sett opp av atmosfæren. Det som betyr noe for hvor mye UV-stråling som treffer jorda er i større grad tykkelsen på ozonlaget som også kan variere, sier han.

Vis mer