Tre somaliere dømt for hvitvasking

Tre somaliere er i Oslo tingrett dømt i forbindelse med pengeoverførsler fra Norge til Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hovedtiltalte, en mann på 39 år, ble dømt til ett år og to måneders fengsel for hvitvasking av 900.000 kroner. De to andre ble dømt for brudd på valutalovgivningen, og fikk hver 45 dager betinget fengsel, skriver Aftenposten.

De tre ble i tillegg til fire andre pågrepet av Økokrim i oktober 2001 og siktet for hvitvasking av penger og ulovlig bankvirksomhet. I mai i år ble de fire andre somalierne dømt.

Den 39 år gamle somalieren var daglig leder for Dahabshiil-kontoret, som i 2001 overførte nærmere 50 millioner kroner til Somalia ved hjelp av det såkalte Hawala-banksystemet. Systemet benyttes til å overføre penger til land som ikke har et bankvesen som fungerer.

39-åringen klarte ikke i retten å gjøre rede for hvor over 900.000 kroner er kommet fra. Økokrim hevdet at mannen umulig kunne ha tjent disse pengene på lovlig måte, men klarte ikke å finne ut hvor pengene stammet fra.

I tillegg ble 39-åringen dømt for å ha sendt penger ut av landet uten tillatelse fra Norges Bank, for å ha brutt valutalovgivningen og for ikke å ha ført regnskap.

Ifølge Økokrim knytter det seg stor internasjonal interesse til saken fordi ingen land i Europa eller USA har prøvd lovligheten av denne type overføring av penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer