NOEN DAGER TIL: 17 måneder gamle Emil Blomberg Sveen utforsket båtlivets sommergleder i helgen på Oslofjorden ved Hurum sammen med mamma Kristin Blomberg Sveen. De kan kose seg noen dager til. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
NOEN DAGER TIL: 17 måneder gamle Emil Blomberg Sveen utforsket båtlivets sommergleder i helgen på Oslofjorden ved Hurum sammen med mamma Kristin Blomberg Sveen. De kan kose seg noen dager til. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.Vis mer

Tre sommerdager med + 25 i Sør-Norge

Torden og byger fra torsdag når Spania-varmen treffer norsk fuktig luft. Beste helgetips: Nord-Norge får det beste været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Restene av hetebølgen fra Spania kommer sigende nordover litt seinere enn meteorologene beregnet før helgen, men når den først kommer treffer den godt.

Store områder av Sør-Norge kan se fram til tre julidager av beste merke tirsdag, onsdag og torsdag.

- Ja, det blir sol og temperaturer rundt 25 grader med best «garanti» østafjells. Men i løpet av torsdagen kommer bulder og brak og regnskurer i sør og øst. Og sånn blir det gjennom helgen i denne delen av landet, sier vakthavende statsmeteorolog Siri Wiberg ved Meteorologisk institutt til Dagbladet søndag kveld.

Hele kysten opp mot Trøndelag får også sommervær av godt merke fram til midten av uka.

20 i Bergen

Vestlandets hovedstad Bergen har ikke vært bortskjemt med oppholdsvær og varme så langt, men fram mot onsdag/torsdag er det gode signaler om mye sol og kanskje varme på 20-tallet.

- Den varme lufta sør fra Europa møter varm og fuktig luft som allerede er over Sør-Norge, og slikt blir det torden og bygevær av. Lengst i sør begynner det trolig å brake allerede tidlig torsdag. Så flytter den nye værtypen seg gradvis nordover.

- Østafjells kan få det meste av torsdagen med finvær før det er slutt. Og bygevær og lavere temperaturer ser det ut til å bli i Sør-Norge til og med helgen, sier statsmeterorolog Wiberg.

Lenger fram enn helgen har hun foreløpig ikke faglig grunnlag for å si noe om foreløpig for noen del av landet.

Helgen best i nord

Finværet mot helgen forskyver seg mot nord fra midtuka, og det beste været tilogmed søndag blir i Nord-Norge.

- Sol og noen ekstra varmegrader kommer til Trøndelag fra onsdag og fortsetter nordover. Det kan bli varme opp 20 grader både i Nordland og deler deler av Troms.

- Pr. nå ser vi ikke 20-tallet i Finnmark, men alle tilgjengelige data peker mot oppholdsvær i de tre nordligste fylkene til helgen, sier statsmeteorolog Siri Wiberg.

Ialt sju byer i Spania fikk notert tidenes varmerekorder onsdag og torsdag rundt 47 grader.

Alle rekordnoteringene ble gjort i innlandet med Sevilla og Cordoba som de mest kjente rekordbyene.

Kollapset på jobb

Rekordvarmen i disse områdene i Andalucia-provinsen førte til to dramatiske arbeidsulykker, begge omtalt som heteslag i spanske medier. En 54 år gammel mann kollapset og døde under asfastlegging.

En 50 år gammel mann kollapset under en pipereparasjon på taket, og ble alvorlig skadd.

Det har vært mer håndterbare temperaturer i turistbyene langs Middelhavet - og det blir fortsatt varmt og tørt.

I mils kystomkrets rundt Malaga er det varslet opp mot 32 grader så langt varslene strekker seg - til onsdag.