SLÅR ALARM: Tre nyfødte døde som følge av en multiresistent bakterie på Centrallasarettet i Västerås. Foto: Landstinget Västmanland
SLÅR ALARM: Tre nyfødte døde som følge av en multiresistent bakterie på Centrallasarettet i Västerås. Foto: Landstinget VästmanlandVis mer

Tre spedbarn døde av bakteriesmitte i Sverige

Den største helsetrusselen akkurat nå, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre nyfødte barn har dødd på et sykehus i Västerås i Sverige. Årsaken skal være en multiresistent bakterie av typen Klebsiella, melder NTB.
Barna, som lå på sykehusets avdeling for syke nyfødte og for tidlig fødte, døde andre uken i august, forteller klinikksjef Mårten Hallberg.

De syke barna ble overført til Akademiska klinikken i Uppsala, men livene deres sto ikke til å redde, skriver Vestmanlands Läns Tidning (VLT).

- Koblingen til bakterien er sterk. Denne har lært seg å komme unna og uskadeliggjøre de fleste typene antiobiotika, sier klinikksjef Mårten Hallberg til VTL.

Professor Otto Cars ves Smittskyddsinstitutet sier til svenske Expressen at situasjonen er alvorlig.

- Det er en dramatisk økning av denne typen bakterier. Det er den største helsetrusselen akkurat nå, forteller Cars. 

Cars, ekspert på antibiotikaresistens, sier dødsfallene bare er «toppen av et isberg». Årsaken er at slike tilfeller ikke blir rapportert i tilstrekkelig utstrekning. Det europeiske smittevernsinstituttet fastslår at multiresistente bakterier er den største helsetrusselen på kontinentet, ifølge Expressen.

- Vi må utvikle nye typer antiobiotika som greier å ta disse bakterienene, sier Cars.

Ytterligere tre barn bærer på bakterien, melder NTB.