Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre stdenter døde av kreft

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Fire tidligere studenter ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har fått såkalt hematologisk kreft, en blod-lymfesykdom. Tre av disse er døde. Påvirkning av radioaktiv stråling og skadelige kjemiske stoffer i laboratorium kan være årsaken til kreftutviklingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror ikke at dødsfallene til de tre tidligere studentene skyldes en såkalt tilfeldig opphopning av krefttilfeller, sier avdelingsoverlege Bjørn Hilt ved Arbeidsmedisinsk avdeling ved Regionsykehuset i Trondheim (RiT).

Isotoper

Alle de fire som har utviklet kreft var hovedfagsstudenter ved universitetets avdeling på Rosenborg. Tre studerte der på 70-tallet, den fjerde på 80-tallet. Sistnevnte lever fremdeles.

Påvirkning av radioaktiv stråling og/eller skadelige kjemiske stoffer i laboratoriet kan ha vært en medvirkende årsak til at de har utviklet kreft.
På en pressekonferanse på NTNU i går ettermiddag ble det henvist til en statistikk som viser at det i landet som helhet er en hyppighet av denne kreftformen på 23,1 tilfeller pr. 100 000 personer for menn og 16,5 tilfeller for kvinner.

Avdelingsoverlege Hilt og hans medarbeidere mener at sykdomstilfellene kan være forårsaket av opptak av radioaktive isotoper, eventuelt i kombinasjon med annen generell påvirkning av kjemiske stoffer.

Dette gjelder stoffet tritium, som er en radioaktiv isotop av vannstoff, og C14, som er en radioaktiv isotop av karbon.

Disse stoffene blir brukt i utstrakt grad på kjemiske og biologiske laboratorier - både på universiteter og ellers i arbeidslivet.

På alvor

NTNU-ledelsen kaller det som er kommet fram om en mulig sammenheng mellom studiearbeidet i laboratoriet på Rosenborg, og utviklingen av kreft, som en hypotese.

- Men vi tar selvsagt signalene på alvor. På denne bakgrunn har vi tilbudt om lag 30 ansatte og tidligere studenter er grundig helseundersøkelse, sier universitetsdirektør Tor H. Johansen ved NTNU.

Ifølge NTNU-ledelsen viser arbeidsmedisinernes undersøkelser av de tre døde at alle brukte såkalte åpne radioaktive isotoper i sitt studiearbeid.

- De dokumenterte dosene av farlige stoffer som ble brukt, var langt under kjent faregrense, heter det i en pressemelding fra NTNU.

Studenter som i dag studerer ved avdelingen i bydelene Rosenborg uttalte i går at de slett ikke av skremt av kraftalarmen fra 70- og 80-tallet.
Universitetsledelsen opplyser at også studenter ved andre norske universiteter kan ha blitt utsatt for liknende stråling som studentene i Trondheim.

Regelbrudd

Etter det Dagbladet får opplyst, var det en vitenskapelig ansatt som varslet ledelsen, etter at han fikk mistanke om at de kunne være en sammenheng mellom krefttilfellene og studiearbeidet.

Professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet mener dette er en sak man må ta alvorlig.

- Men alt tyder på at dette er en tilfeldighet. Vi har flere ganger tidligere funnet slike opphopninger andre steder, uten at man har kunnet påvise noen sammenheng mellom det daglige arbeidet og kreftutvikling. Arbeidet på et kjemisk eller biologisk laboratorium representerer ikke en kreftfare dersom man følger reglene. Hvis dette tilfellet i Trondheim ikke er en tilfeldighet, må det ha skjedd et regelbrudd, sier Sanner.

Ledelsen for NTNU vil foreløpig ikke offentliggjøre hele rapporten. Den er unntatt fra offentlighet etter en bestemmelse om «interne dokumenter» utarbeidet av særlige rådgivere eller sakkyndige.

Hele Norges coronakart