Tre storbranner på ni uker - ingen kjente årsaker

150 evakuert - flere skadd i Bergens brannsmittekvartaler

STOR SPREDNINGSFARE:  Brannvesenet måtte fjerne ett av hustakene i de brennende bygningen i Kong Oscars gate 4 og 6 og Nedre Hamburgersmauet 1 for å få stoppet en enda større brann i Bergens tette trehusbebyggelse like bak Fisketorget. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet
STOR SPREDNINGSFARE: Brannvesenet måtte fjerne ett av hustakene i de brennende bygningen i Kong Oscars gate 4 og 6 og Nedre Hamburgersmauet 1 for å få stoppet en enda større brann i Bergens tette trehusbebyggelse like bak Fisketorget. Foto: Eivind Senneset/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nattens brann i Bergen er den tredje storbrannen i løpet av drøye to måneder i tett trehusbybyggelse i samme område bak Fisketorget og under Fløibanen.

Politi og brannfolk på stedet har ikke sett noen åpenbar årsak til den siste brannen, som ble varslet av en beboer like før klokka  05 i natt.

Etterforskningen så langt har heller ikke avdekket noen årsak til brannene 21. og 26. mai i år, i det som brannvesenet selv definerer som «brannsmittekvartaler».

I denne tette trehusbebyggelsene med smale gater, er det 12 kvartaler med om lag 200 bygninger.

Tre alvorlig skadd
Nærmere 150 beboere er blitt evakuert i de tre brannene, flere under dramatiske omstendigheter. Den første av de tre brannene startet seint på kvelden - de to sist midt på natta.

21. mai kom den første brannmeldingen fra Lille Øvregaten klokka 22.36. Brannen var under kontroll i løpet av en halvtime. Av de 22 evakuerte ble seks kjørte til sykehus.

Noen måtte hoppe ut, og tre av beboerne fikk alvorlige skader.

Innsatsleder Kjetil Øyri i Hordaland politidistrikt sa til Dagbladets reporter på åstedet da at brannen brøt ut i en trang trehusbebyggelse med stor spredningsfare.

Hentet ut bevistløs
26. mai kom den første melding klokka 03.53 om brann i et trehus mellom restaurantrekken på Torget og Nedre Korskirkeallmenning.

70 beboere ble evakuert. Minst sju personer måtte hentes ned fra en altan eller leiligheter oppe i etasjene. Røykdykkerne fikk hentet ut en bevistløs person, og Helse Bergen kalte tilstanden alvorlig.

I natt kom den første meldingen om røykutvikling klokka 04.40.

Like etter slo flammer opp. Brannvesenet med 36 mann raskt på stedet gjorde en svært effektiv jobb også denne gangen, og brannen var under kontroll like etter klokka 07.

Røykskader
Da var 49 beboere evakuert uten fysiske skader i tillegg til en 17-åring, som ble kjørt til universitetssykehuset på Haukeland. Han er seinere utskrevet.

Husene i Kong Oscars gate 4 og 6 har fått store brannskader i tillegg til et hus i Nedre Hamburgersmauet 1. Det var også en av  gatene der det brant 21. mai.

Brannvesenet måtte rive taket på et av de brennende husene i natt for å hindre spredning. To-tre bygninger i tillegg har fått betydelige vannskader.

47 branner siden 2013

Det har vært 47 branner i trehusbebyggelsen i Bergen sentrum siden begynnelsen av 2013. Hittil i år har det vært 13 branner. Her er et utvalg av disse:

• Natt til 30. juli brant det i Kong Oscars gate i sentrum. 49 personer ble evakuert fra boliger i området. En 17-åring ble lettere skadd av røyk.

• Natt til 22. juli måtte brannvesenet rykke ut til en brann i domkirken i Bergen. Politiet tror brannen ble påtent, og undersøker om saken kan ha sammenheng med en brann i Vågsøy kirke to uker tidligere.

• Natt til 26. mai rammet en storbrann et bygg mellom Torget og Nedre Korskirkeallmenning. Sju personer ble fraktet til sykehus. En kvinne ble alvorlig skadd.

• 21. mai startet det å brenne i Nedre Hamburgersmauet i sentrum. Tre personer ble sendt til Haukeland universitetssjukehus med alvorlige skader.

(Kilder: NRK, NTB, Dagbladet).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer