Tre sunnimoskeer angrepet i Irak

Satt i brann etter gårsdagens angrep på «Den gylne moské».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre sunnimuslimske moskeer er angrepet og satt i brann sør for Bagdad. Angrepene skjedde dagen etter at den sjiamuslimske al-Askari-moskeen ble utsatt for et bombeangrep i Samarra nord for Iraks hovedstad.

Opprørere brøt seg i natt inn i Hateen-moskeen i Iskandariya. Ifølge politiet plantet de bomber inne i bygningen, og eksplosjoner og flammer ødela mesteparten bygningen. En kvinne og et barn ble skadd, ifølge AP.  

Også al-Mustafa-moskeen i samme by ble forsøkt stormet. Det meldes om skuddveksling mellom opprørerne og irakiske soldater, men skadeomfanget er ikke kjent.

Den tredje moskeen, al-Bashir, ligger i nabobyen Mahaweel. Denne ble også angrepet av opprørere, som stormet bygget og satte moskeen i brann. Alle tre ble påført store skader, opplyser talsmenn for irakisk politi til nyhetsbyrået

Det er ikke kjent hvem som sto bak angrepene mot de tre sunnimoskeene. 

Den sjiamuslimske helligdommen ble også i 2006 rammet av en stor eksplosjon. Den gang førte angrepet landet inne i en sekterisk voldsspiral som førte til at ti tusener av irakere mistet livet.  Det er fryktet at også gårsdagens angrep på al-Askari, kjent som den «Den gylne moské», vil få katastrofale følger.  

Etter at bomber ødela to av moskeens minareter ba Iraks statsminister Nouri al-Maliki i går om forsterkninger fra amerikanske militære ledere til Samarra. Det ble ifølge Reuters innført portforbud i Bagdad og andre store byer, og ti tusenvis av irakiske og amerikanske soldater patruljerte gatene for å håndheve forbudet. 

FRYKTER ESKALERING: Statsminister Nuri al-Maliki ba om forsterkninger etter gårsdagens angrep på «Den gylne moské». Foto: REUTERS/Iraks regjering/SCANPIX
FRYKTER ESKALERING: Statsminister Nuri al-Maliki ba om forsterkninger etter gårsdagens angrep på «Den gylne moské». Foto: REUTERS/Iraks regjering/SCANPIX Vis mer
FØR OG ETTER: Her er «Den gylne moské» før den ble bombet øverst, etter angrepet i 2006 i midten, og etter gårsdagens angrep nederst.
PROTEST: Irakiske shiamuslimer demonstrerer etter angrepet på «Den gylne moské».