Tre tabber kan avsløre lik-mysteriet i Strömstad

Idag starter obduksjonen av partert lik som ble funnet på 14 meters dyp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALTÖ (Dagbladet):Svensk politi håper å få den første indikasjonen i løpet ett døgn på hvem det er som ble funnet død på havbunnen utenfor Strömstad sist helg.

Det var lørdag at tre fritidsdykkere gjorde det makabre funnet på den idylliske sommerøya Saltö: Innpakket og på 14 meters dyp lå et oppkappet lik

- Obduksjonen starter i Göteborg i dag, og i løpet av torsdagen har vi håp om å vætre noe nærmere et svar, sier svensk politis etterforskningselder Thord Haraldsson til Dagbladet onsdag morgen.

Kjønn-alder-nasjonalitet Så langt kan ikke politiet si hvilket kjønn, alder eller nasjonalitet liket er av. Rettsmedisiner håper nå likevel, ifølge svenske GT, på å kunne identifisere liket allerede denne uka - fordi den eller de som dumpet liket har gjort tre store feil:

Liket skal ha vært dumpet for dypt for at forråtnelsesprosessen kunne ha begynt, det var festet tyngre gjenstander til liket og pakningen var beskyttet mot dyreangrep. 

- I fuktig miljø, slik som i vann, utvikles noe som heter likvoks. Det hemmer bakterietilveksten og dermed også forråtningsprosessen, ifølge rettmedisiner Adam Berkowich, som GT har snakket med. 

- At liket også ble beskyttet av en innpakning, minsker risikoen for at det blir angrepet av dyr, og har derfor lignende effekt på liket, sier Berkowich, som legger til at vannet på 10 meters dyp er så oksygenfattig at liket kunne ha vært intakt selv etter flere år.

- Kanskje noen uker Politiet er likevel ikke det er lenge siden liket ble dumpet. 

- Marinebiologene som har undersøkt liket er sikre på at det ikke kan ha ligget der lenge. Kanskje noen uker, uten at vi vet helt sikkert, sier etterforskningsleder Thord Haraldsson til Dagbladet. 

Nå jobber både svensk og norsk politi på spreng. Også Kripos er koblet på saken

- Vi har banket på dører i skjærgården, sett på videoen dykkerne gjorde da det ble hentet opp, og sett på bilder av pakken, sier han.
 
- Ingen som er meldt savnet De jobber nå utifra en liste over savnede nordmenn og svensker i området, men står foreløpig uten større ledetråder. 

- I Sverige har vi et antall savnede personer, men ingen som nylig er meldt savnet. Vi har derfor også bedt norsk politi om hjelp vedrørende savnede nordmenn, sier Haraldsson.

Pressekontakt Lars Erik Øberg i Kripos bekrefter overfor Dagbladet at Kripos er involvert.

- Vi er orientert om saken, og gjør våre undersøkelser opp mot savnede nordmenn, sier Øberg.

- Verdens vakreste sted  På den vakre øya møter Dagbladet Tage og Karin Lindal. I sine over 50 år sammen som fastboende på øya, har de aldri opplevd lignende. 

- Dette er verdens vakreste sted å bo på. Det skjer omtrent ikke innbrudd her, engang. Det er trist, rart og opprørende at noe sånt har skjedd her. Man tenker at det er sånt som skjer andre steder, ikke her, sier de to. 

- SKJER IKKE: Tage og Karin Lindal har bodd på den idylliske øya i over 50 år, men har aldri opplevd lignende. - Dette er trist og rart, sier de. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- SKJER IKKE: Tage og Karin Lindal har bodd på den idylliske øya i over 50 år, men har aldri opplevd lignende. - Dette er trist og rart, sier de. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

De har foklart seg for politiet, men kunne ønske de hadde kunne vært til større hjelp. 

- Det var ikke så mye å fortelle, det skjer aldri noe her. Det er et naturreservat, vi har ikke campinggjester, bare turister som kommer om morgenen og drar igjen om kvelden. De hadde nok håpet at vi kunne fortelle at det har vært noen mistenkelige personer som har lusket rundt her, men det har det virkelig ikke, sier Karin. 

- Et stort spørsmålstegn  Dagbladet møter flere naboer, som alle er enige: Slikt skjer ikke på den idylliske øya. 

- Vi går tur i det området og bader der titt og stadig. Det kryr av båt- og badegjester her om sommeren, og det er et veldig populært sted for dykkere. Hvorfor liket skulle bli dumpet der, det skjønner vi ikke. Jeg er et stort spørsmålstegn, sier en nabo, som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde.

- Vi håper de finner ut av hva som har skjedd. Det er ekkelt at noe sånt skal skje her, sier naboen. 

NATURRESERVAT: Saltö ligger en kort kjøretur fra Strømstad sentrum i Sverige. I naturreservatet kryr det av svenske, danske og norske badegjester gjennom hele sommeren. Om vinteren bor det mellom 15 og 20 personer her. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NATURRESERVAT: Saltö ligger en kort kjøretur fra Strømstad sentrum i Sverige. I naturreservatet kryr det av svenske, danske og norske badegjester gjennom hele sommeren. Om vinteren bor det mellom 15 og 20 personer her. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer