Tre tatt for Lindås- og Åsane-drapene

Tre menn på 25, 26 og 29 år ble onsdag pågrepet for å ha medvirket til drapet på Yngve Elvik i Lindås i 1999. En av de pågrepne er også mistenkt for medvirkning til drapet på Øyvind Bjarte Madsen i Åsane i 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre mennene vil bli framstilt for varetektsfengsling torsdag, opplyser politiinspektør Svein Erik Krogvold ved Hordaland politidistrikt.

Pågripelsene kom etter at politiet for rundt to måneder siden valgte å sette i gang ny etterforskning av drapet på it-konulenten Yngve Elvik på Gjervik i Lindås i Hordaland 20. juni 1999, det såkalte Lindås-drapet. Truls Guttormsen  ble i juni 2000 dømt til 18 års fengsel i Gulating lagmannsrett . Drapet ble betegnet som en ren henrettelse, og motivet skulle ha vært at den drepte it-konsulenten hadde tystet på Guttormsen i narkotikasak.

Drapsdømt utlovet en million i dusør

Guttormsen bedyret hele tiden sin uskyld, og sammen med familien utlovet han en million kroner i dusør for oplysninger som ville føre til at saken ble gjenopptatt.

Han hevdet at en annen navngitt mann var skyldig. Denne mannen ble renvasket for mistanke, og Guttormsen ble idømt to års tilleggsstraff for falsk forklaring.

 I mars i fjor rømte han i forbindelse med en permisjon. Han ble pågrepet i Nederland sist vinter og ble satt i isolasjon i Oslo kretsfengsel.

Tok sitt eget liv

Da bestemte han seg for å ta sitt eget liv. Før han døde 21. februar i år, hadde han skrevet et langt brev til sin forsvarer Odd A. Drevland, blant annet med vide fullmakter til å jobbe med å få Lindås-aken gjenopptatt.

-Jeg mente den gang og mener fortsatt at bevisene for å dømme Guttormsen ikke var sterke nok, selv om jeg ikke kan gi noen garanti for at han er uskyldig, sier advokat Odd A. Drevland i Bergen til Dagbladet.no.

Drevland har fått flere tips i saken etter at hans klient døde i fengelset, men det er ikke disse tipsene som har ført til de nye arrestasjonene, så vidt Drevland vet.

Var vitner i saken

To av de tre som er pågrepet, var vitner i saken mot Guttormsen. Mannen som Guttormsen ble dømt for å ha utpekt til drapsmann, er ikke blant de tre.

En av de tre er også tatt for drapet på oljearbeideren Øyvind Bjarte Madsen 19. april 2000, det såkalte Åsane-drapet.

To menn er er tidligere dømt for det drapet, med fengselssstraffer på henholdsvis 21 og 18 år. 

DØMT:</B> Truls Guttormsen ble dømt for drapet. Han hevdet hele tiden at han var uskyldig.