Tre tenåringer omkom i hyttebrann

En brann brøt ut i en turisthytte på skisenteret Hovden i natt - tre mindreårige jenter kom seg ikke ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tre tenåringene var en del av en dansk gruppe med 200 ungdomsskoleelever fra Vejstrup Ungdomsskole på Sør-Fyn.

Hoppet ut av vindu

Ungdommene var på leirskole på Hovden Høyfjellssenter ved Hovden alpintsenter i Setesdal i Aust-Agder.

- De tre omkomne jentene lå og sov på samme soverom i hytta. De andre seks klarte å hoppe ut av et vindu da de oppdaget brannen, opplyser brannsjef Eigil Kvitne.

Den store 9-mannshytta jentene bodde i er av den største hyttetypen høyfjellssenteret tilbyr. Etter det Dagbladet.no kjenner til, skal brannen ha opstått i stua, der det også er et ildsted.

- Brannmannskaper og ambulanse var framme omlag 15 minutter etter at vi fikk meldingen. Da var hytta overtent. Det var ikke mulig for røykdykkere å ta seg inn i hytta på grunn av flammene, forteller Kvitne.

Fra forskjellige steder

De omkomne jentene er en 15-åring fra Gislev på Sør-Fyn, en 16-åring fra Nykøbing på Falster, og en 17-åring  fra Esbjerg på Jylland.

TRAGEDIE: I denne hytta sov de åtte jentene da det begynte å brenne. Foto: Scanpix
TRAGEDIE: I denne hytta sov de åtte jentene da det begynte å brenne. Foto: Scanpix Vis mer

Alle de 200 elevene gikk på internatungdomsskolen som er spesialisert på gymnastikkfag.

På sykehus

To av de som reddet seg ut ble brakt til sykehus med lettere røykskader. Hytta, som ligger i tilknytning til skisenteret Hovden, ble totalskadd i brannen. Den danske ungdomsskolen hadde leid flere hytter ved anlegget.

Krisehjelp

- Det har vært svært sterke psykiske reaksjoner blant elevene, forteller ordfører Kay Jeiskelyd i Bykle kommune.

Flere av ungdommene har fått beroligende medisin for å takle påkjenningen.

Europeiske reiseforsikring sender et team med krisepsykologer til Hovden i ettermiddag for å bistå det lokale hjelpeapparatet.

Lensmannen har opprettet krisesenter på Hovden skisenter der politi, lege, prest og øvrig helsepersonell forsøker å ta hånd om de 200 elevene.

Reiser hjem

Det blir i formiddag arbeidet med å få sendt hjem de ca. 200 sjokkerte ungdomsskoleelevene som befinner seg på Hovden i samme reisefølge som de omkomne jentene.

Blant annet blir det undersøkt om det er mulig å sende ungdommene hjem med ekstrafly fra Kjevik.

Også buss via Sverige er et alternativ. Opprinnelig skulle elevene være på leirskole fram til søndag.

Stille på skolen

På Vejstrup Ungdomsskole er det i dag helt folketomt. Bare flagget på halv stang vitner om tragedien som nå ryster Danmark så vel som lokalsamfunnet i Hovden.

Leirskoleturen til Norge var ment å være et av skoleårets absolutte høydepunkt. Elevene reiste fra Danmark lørdag for å nyte en uke med fjell og alpinsport i Hovden.

Tre kriminalteknikere fra Agder politidistrikt ankom branntomta ved 09-tiden og jobber nå for å finne ut årsaken til brannen.

Dagbladet.no kommer med mer.

HOVDEN: Hyttefeltet ved alpinanlegget på Hovden huset 200 danske ungdomsskoleelever.