MILD: Dommeren forklarte den milde dommen med at ungdomsstraffer må fokusere på utdanning i stedet for straff. Her er to av gjerningsmennene avbildet i rettsalen. Foto: Daniel Bockwoldt / DPA / NTB Scanpix
MILD: Dommeren forklarte den milde dommen med at ungdomsstraffer må fokusere på utdanning i stedet for straff. Her er to av gjerningsmennene avbildet i rettsalen. Foto: Daniel Bockwoldt / DPA / NTB ScanpixVis mer

Filmet og voldtok 14-åring:

Tre tenåringer slipper fengsel for gjengvoldtekt i Tyskland. Nå protesterer 73 000 personer mot dommen

Skjenket og voldtok 14 år gammel jente, før de etterlot henne bevisstløs og halvnaken i en bakgård. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden fredag har 73 000 personer deltatt i en underskriftskampanje, etter at tre av fire siktede i en gjengvoldtektssak i Tyskland fikk betingede dommer grunnet deres lave alder. Mandag valgte Hamburgs statsadvokat å anke dommene.

Fire unge menn, mellom 21 og 14 år, er siktet for å ha skjenket ei 14 år gammel jente alkohol, før de voldtok og etterlot henne bevisstløs og halvnaken i en bakgård. Samtidig skal ei 15 år gammel jente ha filmet hele hendelsen, og gitt instruksjoner til gjerningsmennene som en filmregissør. Hendelsen fant sted i Hamburg i februar, skriver den tyske avisen Deutsche Welle.

Alle tenåringene som var involvert i gjengvoldtekten har innrømmet hendelsen.

Milde dommer

Da offeret ble funnet hadde kroppstemperaturen hennes sunket til 35,4 grader, og var derfor nødt til å bli behandlet for hypotermi på intensivavdelingen. På grunn av dette ønsket politiadvokaten at saken også skulle etterforskes som drapsforsøk, uten å få medhold.

På tross av at retten hadde videobevis, ble bare en av de fire dømt til fengsel. I tyske domstoler kunne bare 21-åringen straffes som en voksen, og fikk fire år i fengsel. De resterende ungdommene, som er mellom 17 og 14 år, slapp derimot unna med betingede dommer ettersom barn og unge under 18 år ikke kan idømmes fengselstraff i Tyskland.

- Dommen kan virke mild for offentligheten, men ungdomstraffer må fokusere på utdanning istedet for straff, sa dommeren i følge den britiske avisen Express.

Statsadvokaten anker

Som en reaksjon til de milde dommene, har det blitt opprettet en underskriftskampanje på nettet for å få dommene anket.

PROTESTERER: 73 000 personer har deltatt i en underskriftskampanje for å protestere mot dommene tenåringene fikk. Foto: Daniel Bockwoldt / DPA / NTB Scanpix
PROTESTERER: 73 000 personer har deltatt i en underskriftskampanje for å protestere mot dommene tenåringene fikk. Foto: Daniel Bockwoldt / DPA / NTB Scanpix Vis mer

- Det kan ikke være slik at en gjengvoldtekt av en 14 år gammel jente ender opp med betingede dommer, spesielt ikke når jenta blir etterlatt halvnaken i kulda som et stykke kjøtt, skriver mannen som opprettet kampanjen, Stefan Martens.

På mandag valgte statsadvokaten i Hamburg å anke saken, men benekter at kampanjen påvirket avgjørelsen i retten. Nå kampanjen undersøke mulighetene for å straffe tenåringene, selv om loven gjør det vanskelig å få de tiltalt og dømt til fengselsstraff, skriver Deutsche Welle.

Straff for barn

Det er ikke første gang tyske domstoler står overfor utfordringen om hvordan man straffer personer under 18 år for kriminelle handlinger. I mars innrømmet en 13 år gammel gutt å ha slått sin venn i hodet, slik at han døde. Og i september ble en 12 år gammel gutt nesten slått ihjel av en jevnaldrende guttegjeng. Professor i strafferett ved Universitetet i Oslo, Jo Martin Stigen, forteller at barn under kriminelle lavalder, heller ikke kan dømmes i Norge.

- Det er fordi vi mener at personer under kriminell lavalder ikke har den forståelsen for hvilke konsekvenser deres handlinger kan få, som kreves for at de skal kunne holdes ansvarlig, forklarer han.

Men selv om de ikke kan dømmes, kan det få andre konsekvenser for de som utfører den kriminelle handlingen.

- Det kan bli barnevernstiltak, så det får konsekvenser. Men ikke i form av idømt straff, sier Stigen.

Stigen synes det er viktigere å snakke om hva grensen for at man skal kunne straffes skal være.

- Det store spørsmålet er vel heller hvor grensen bør settes, og i Norge har vi valgt å sette den til 15 år. Dette er et spørsmål som vurderes kontinuerlig og litt ulikt i forskjellige rettskulturer, forklarer Stigen.