HAR GÅTT TIL PÅGRIPELSE: PST, her ved PST-sjef Janne Kristiansen under fremleggelsen av PSTs trusselvurdering. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
HAR GÅTT TIL PÅGRIPELSE: PST, her ved PST-sjef Janne Kristiansen under fremleggelsen av PSTs trusselvurdering. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Tre terrormistenkte pågrepet etter Al-Qaida-bombeplaner

PST har pågrepet tre personer mistenkt for forberedelser til terrorhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Har du informasjon i saken? Kontakt Dagbladet på 24000000, sms/mms til 2400 eller e-post 2400@db.no.

(Dagbladet): Politiet sikkerhetstjeneste (PST) har pågrepet tre personer mistenkt for forberedelser til terrorhandlinger.

Ifølge nyhetsbyrået AP knyttes pågripelsene til en massiv, koordinert aksjon i USA og England, en aksjon som av USAs statsadvokat Eric Holder er betegnet som en av de mest alvorlige siden 11. september.

De tre skal ha tilknytning til Al-Qaida, og politiet tror det er de samme Al-Qaida-toppene som planla angrep i New York og  Manchester som planla angrepet som resulterte i dagens pågripelser.

Amerikansk og norsk sikkerhetspoliti har i over et år kartlagt de tre mennene, som skal ha planlagt bombeangrep i New York og Storbritannia.

Hjemmelagde bomber På onsdag avslørte britisk politi at lignende aksjoner også var planlagt i England.

De pågrepne skal ha planlagt et angrep med hjemmelagde, mobile bomber, slik det har vært forsøkt både i USA og England. Ayman Al-Sawahri, Al Qaidas antatte nummer to, har tidligere bedt om angrep på Norge.

Nøyaktig hvor de skulle slå til er ikke klart.

Ifølge byrået reiste PST-sjef Janne Kristiansen til USA i april for å diskutere etterforskningen.

Flere steder Pågripelsene i Norge skjedde like før klokka 9 i dag. I en koordinert politiaksjon ble to av personene pågrepet på to adresser i Oslo, mens den tredje siktede etter det Dagbladet får opplyst ble pågrepet et annet sted - ifølge PST var dette i Tyskland.

Kun en av de tre er norsk statsborger.

Alle de tre siktede knyttes til ekstrem islamisme, men det er ikke kjent hva som var målet for terrorhandlingene som skal ha blitt planlagt.

PST varsler pressekonferanse klokka 11.30.

- De er pågrepet etter straffelovens paragraf 147a, sier informasjonssjef Martin Berntsen i PST til Dagbladet.

I forbindelse med pågripelsen vil også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) møte pressen klokka 13.30.

Trussel I PSTs trusselvurdering for 2010 kommer det fram at islamistiske terrormiljøer anses som den største trusselen mot Norge.

«Terrortrusselen kan endres raskt, og terroraksjoner kan gjennomføres uten at det foreligger informasjon eller varsel om dette i forkant. Personer i Norge støtter først og fremst ekstreme1 islamistiske aktører2 i utlandet som har en lokal eller regional agenda. Så lenge de utenlandske aktørene opprettholder et slikt lokalt fokus, er det lite sannsynlig at deres norske støttenettverk vil utgjøre en direkte trussel mot Norge. Trusselen fra ekstreme islamister i Norge kan imidlertid øke dersom deres utenlandske kontakter endrer strategi til også å omfatte mål i Europa», heter det i trusselvurderingen.

Dagbladet kommer med mer.