Tre terrorpågrepet i Norge

Melder Politiets sikkerhetstjeneste.

TILKNYTTET ISIL: To av de tre pågrepne skal være tilknyttet Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). 16. mai kunne Dagbladet avsløre en rekke nordmenns tilknytning til organisasjonen. En 22-åring fra Østlandet har selv lagt ut dette bildet på sin Facebook-profil. Bildet finnes også på flere etterretningsblogger. 22-åringen står helt til høyre i første rad. Ved siden av ham står Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge er kommandanter i terrorgruppa. 22-åringen er ikke blant de tre pågrepne i dag. Foto: Privat
TILKNYTTET ISIL: To av de tre pågrepne skal være tilknyttet Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). 16. mai kunne Dagbladet avsløre en rekke nordmenns tilknytning til organisasjonen. En 22-åring fra Østlandet har selv lagt ut dette bildet på sin Facebook-profil. Bildet finnes også på flere etterretningsblogger. 22-åringen står helt til høyre i første rad. Ved siden av ham står Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge er kommandanter i terrorgruppa. 22-åringen er ikke blant de tre pågrepne i dag. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiets sikkerhetstjeneste har pågrepet tre personer, mistenkt for å tilhøre en terrororganisasjon, melder PST i en pressemelding.

- Politiets sikkerhetstjeneste har i dag pågrepet tre personer på grunnlag av skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffeloven § 147d, om deltagelse i — eller ytelse av støtte til - en terrororganisasjon, skriver tjenesten.

• Mann 29, norsk statsborger, født i Somalia,
• Mann 27, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia
• Mann 24, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia.

29-åringen har fått oppnevnt advokat John Christian Elden som forsvarer.

-Jeg kan bekrefte at jeg fra PST har fått anmodning om å forsvare en 29-åring, og har påtatt meg oppdraget. Jeg har foreløpig ikke snakket med klienten og kan derfor ikke kommentere siktelsen, sier han til Dagbladet.no.

Aksjonerte i morges Dagbladet får bekreftet at de tre norske statsborgerne ble pågrepet på to forskjellige adresser tidlig tirsdag morgen etter en nøye planlagt aksjon fra Politiets Sikkerhetstjenste (PST).

Etter det Dagbladet erfarer er det avdelingsdirektør Jan Glent som har ledet aksjonen. Det skal første gang norske statsborgere skal være pågrepet i en så bredt anlagt aksjon for krigsvirksomhet i Syria.

I vinter ble en norsk statsborger i Fredrikstad, med pakistansk opprinnelse, møtt av politiet på Gardermoen da han kom tilbake fra Syria med skuddskader. Han ble behandlet på skehus under politiovervåkning. Mannen har etter det Dagbladet forstår forklart i flere politiavhør av han var i Syria som frivillig for Røde Kors søsterorganisasjon Røde Halvmåne. Også han skal være siktet.

Avkappede hoder «Det foreligger skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for "Den islamske staten i Irak og i Levanten" (ISIL) i Syria. De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL. PST anser og behandler ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett», står det i pressemeldingen.

Dagbladet kunne 16. mai avsløre at over 70 nordmenn og personer med tilknytning til Norge har kjempet mot Assad-regimet i Syria. Minst sju norske statsborgere eller personer med lovlig opphold i Norge skal ha blitt drept i Syria, etter at opprøret mot despoten Bashar al-Assad begynte - og flere ekstreme islamistiske grupper inntok Syria.

Dagbladet fikk da bekreftet at størsteparten av norsktilknyttede jihadister i Syria kjemper med den islamistiske terrorgruppa ISIL. Abu Abdurrahman er en kommandant i den islamistiske terrorgruppa ISIL, der han ifølge den anerkjente nyhetsbloggen Long War Journal har ledet flere forskjellige styrker. Han er en rekke ganger blitt avbildet mens han triumferende holder fram sine fienders avkappede hoder. Ved minst en anledning har han posert med avkappede hoder og en blodig kniv.

- Representerer en trussel «ISIL ble listeført av FN som terrororganisasjon i mai 2013. ISIL er en av gruppene som er aktive i den interne væpnede konflikten i Syria. Den har gjennomført flere tilfeller av systematisk tortur og massakrer mot sivilbefolkningen, angrep som blant annet kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten. ISIL er en utbrytergruppe av al-Qaida og er en jihadist-gruppering som kjemper for å opprette et kalifat styrt etter sharia-lover», skriver PST i sin pressemelding i morges.

«ISIL opererer i Syria og utkjemper sine kamper mot Assad-regimet, mot andre opprørsgrupper og mot sivilbefolkningen. Som jihadist-gruppering med global jihad som målsetting, bygger ISILs ideologi på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier. På bakgrunn av dette, og på grunnlag av hva etterforskingen har frembrakt, anses de siktede også å representere en trussel mot Norge og våre allierte. De siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling», skriver sikkerhetstjenesten videre.

Dagbladet kommer med mer.

ISIL og al-Nusra:

• Isil (Den islamske staten i Irak og Levanten) og Nusrafronten - al-Nusrah - er to av de største og militært sterkeste opprørsgruppene i Syria.

• USA mener at begge nå utgjør en global trussel. Samtidig er to av gruppenes ledere, Abd Al-Rahman Muhammad Zafir Al-Dubaysi al-Juhni og Abd Al-Rahman Mustafa al-Qaduli, ført opp på USAs liste over «globale terrorister».

• Nusrafronten er en del av al-Qaida-nettverket, mens ISIL av mange anses for å være enda mer ekstrem. Mange utenlandske jihadister har sluttet seg til gruppa.

• Det siste året har forholdet mellom de to geriljagruppene blitt dårligere, og de har flere ganger angrepet hverandre.

• ISIL har deltatt i kamper spesielt i området rundt Aleppo - der bildene med 22-åringen også skal være tatt.

• ISILs irakiske leder Abu Bakr al-Baghdadi kjemper for et sunnimuslimsk kalifat som dekker hele Levanten, det vil si fra Middelhavet til Irak og på sikt også fra Tyrkia i nord til Egypt i sør.


(NTB/Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer