Tre tiltalt etter Sløvåg-eksplosjonen

Miljøkriminalitet og økonomisk kriminalitet, mener politiet.

 VEST TANK-ULYKKEN: To tanker eksploderte 24. mai 2007 og lokabefolkningen i Gulen har slitt med helseplager siden. Foto: SCANPIX.
VEST TANK-ULYKKEN: To tanker eksploderte 24. mai 2007 og lokabefolkningen i Gulen har slitt med helseplager siden. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Økokrim har tatt ut tiltale mot tre personer etter Vest Tank-ulykken i Gulen i mai 2007.

Tidligere styreleder Trond Emblem og tidligere daglig leder Jostein Oddvar Berland i selskapet Vest Tank er tiltalt for miljøkriminalitet. Emblem er i tillegg tiltalt for økonomisk kriminalitet og rådgiver i kjemi, Karl Johan Erstad, er tiltalt for å ha brutt forurensingsloven. Selskapet, som i dag heter Alexela Sløvåg, er ilagt et forelegg på to millioner kroner, for brudd på forurensingsloven, arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven, skriver Økokrim i en pressemelding.

Utslipp ga helseplager
24. mai 2007 eksploderte to tanker med oljeslam på selskapets anlegg i Gulen i Sogn og Fjordane, noe som førte til utslipp av store mengder røyk og sot som inneholdt blant annet hydrokarbonber, svoveldioksid og sulfider. Eksplosjonen skadet ti personer og har medført helseplager som betennelsesreaksjoner i slimhinner, kvalme og hodepine for lokalbefolkningen helt fram til i dag. Vest Tank-ledelsen er saksøkt for over 10 millioner kroner.

Styreleder og daglig leder er tiltalt for enda flere brudd på forurensingsloven. I 2006 - 2007 foretok de ifølge politiet en avsvovlig av såkalt coker gasoline uten tillatelse fra Statens forurensingstilsyn (SFT) med tanker som ikke var godkjent for denne type bruk. Økokrim fastslår at de gjorde dette med fare for liv og helse.

Etterforskningen har ifølge politiet avdekket en nesten-eksplosjon i januar 2007.

Styreleder og daglig leder skal også ha mottatt sluttbehandlingsavfall fra skipet M/T Probo Emu uten tillatelse fra SFT. De er tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven.

Forsikringssvindel
Den tidligere styrelederen er også tiltalt økonomisk kriminalitet. Han skal ha kjøpt to tanker via et annet selskap der han var eier og slik påført Vest Tank AS utgifter på minst 3,7 millioner kroner. Han er også tiltalt for forsikringsbedrageri på minst 3,7 millioner kroner i forbindelse med kjøp av to tanker etter eksplosjonen. Han skal ha opplyst til forsikringsselskapet at tankene kostet 8, 6 millioner kroner og tiet om at et selskap der han var eier like før hadde kjøpt tankene for halve prisen. 
 
Saken er anmeldt av både SFT, Arbeidstilsynet, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern og Norges Miljøvernforbund.
SFT holder tett oppsikt med totalt 13 anlegg for farlig avfall langs kysten, fordi de frykter miljøkriminalitet og økonomisk kriminalitet.

Dagbladet har foreløpig ikke fått kontakt med de tiltaltes advokater.