Tre tiltalt for gruppevoldtekt

Tre menn er tiltalt for gruppevoldtekt av en 19 år gammel jente i Oslo i fjor høst. En ny straffelov gjør at de tre kan dømmes til lovens strengeste straff, noe som ikke har vært mulig før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo forhørsrett i formiddag, og alle ble varetektsfengslet for ytterligere fem uker. De tre har sittet i varetekt siden august i fjor. Det er ventet at straffesaken mot dem kommer opp for Oslo byrett til høsten.

Tiltalen om voldtekt begått av flere i fellesskap, er den første som er tatt ut av Riksadvokaten her i landet. Loven trådte i kraft 11. august i fjor, og den angivelig gruppevoldtekten skal ha skjedd bare noen timer etter at den nye loven var gyldig.

Bevisstløs

Gruppevoldtekten av den 19 år gamle kvinnen, skal ifølge tiltalen ha pågått i ni timer i en leilighet i Oslo sentrum. Kvinnen har i politiavhør forklart at hun var svært beruset, og ikke klarte å gjøre motstand mot de tre mennene da de begynte å kle av henne. Kvinnen skal ha sovet eller vært i en bevisstløs tilstand da overgrepene skjedde. To av de tiltalte skal ha gjennomført samleie, mens en skal ha misbrukt henne uten å gjennomføre samleie.

Alle de tre tiltalte, som er 19, 22 og 32 år, nekter straffeskyld. To av dem har erkjent at de har hatt samleie med kvinnen, men at det skjedde frivillig. Politiet har sikret seg DNA-spor mot to av de tiltalte, men ikke mot tredjemann på 32 år.

Etter voldtektene gikk kvinnen til politiet og anmeldte forholdet. Kort tid etter rykket en patrulje ut til leiligheten og pågrep tre menn. En av dem ble senere løslatt, og siktelsen mot ham er nå frafalt. Noen uker etter voldtekten ble ytterligere en person pågrepet, en 32 år gammel mann.

Ny lov

Den nye loven som kan gi gruppevoldtektsmenn 21 år fengsel, kom som en reaksjon på det generelt lave straffenivået i norske voldtektssaker. Flere politimestrer ba i en høringsrunde Justisdepartementet om å skjerpe voldtektsstraffene. Det samme synet ga Høyesterett og interesseorganisasjoner uttrykk for. Byråkrater og stortingspolitikerne fulgte opp, og skjerpet straffene.

Hadde den angivelige voldtekten skjedd før den nye loven trådte i kraft, ville straffenivået vært langt lavere, med en maksimumsstraff på 15 år. Blir de tre tiltalte dømt, ender saken helt sikkert i Høyesterett. Minimumsstraffen for voldtekt begått i fellesskap er nå to år, tidligere ett år.

Den yngste av de tiltalte (19), er også tiltalt for å ha voldtatt en 15 år gammel jente fra Oslo høsten 1999.