Tre tiltalt for menneskesmugling

Oslo (ANB): Etter ett års etterforskning er tre menn i Rogaland nå tiltalt i forbindelse med menneskesmugling fra Vietnam til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Rogaland har tatt ut tiltale mot tre personer, og besluttet forelegg mot to, i den omfattende saken om menneskesmugling.

En av mennene er tiltalt for å ha drevet organisert menneskesmugling i perioden fra 2003 til april i fjor.

– Virksomheten besto i å sørge for at vietnamesiske borgere ble giftet proforma med personer bosatt i Norge, slik at de vietnamesiske borgerne deretter kunne søke familiegjenforening og få arbeids- eller oppholdstillatelse her, opplyser Erling Rossavik i Rogaland politidistrikt. Denne mannen risikerer seks års fengsel.

De to andre mennene er tiltalt for å ha inngått proforma-ekteskap med vietnamesiske borgere i vinnings hensikt, og ved dette ha hjulpet utlendingene til ulovlig innreise i Norge. De risikerer tre års fengsel.

Forelegg mot to kvinner

Statsadvokaten har ilagt forelegg mot to kvinner, som politiet mener har gitt vesentlig uriktige opplysninger til norske utlendingsmyndigheter. De skal ha søkt om oppholdstillatelse gjennom familiegjenforening, etter inngåelse av proforma-ekteskap.

Rogaland politidistrikt har etterforsket saken i samarbeid med politiet i Telemark, Oslo, og Romerike i nesten et år. Også Kripos og Politiets utlendingsenhet har deltatt i etterforskningen, som betegnes som omfattende.

20 saker henlagt

25 personer har hatt status som siktet i saken, og én person ble varetektsfengslet siktet for organisert menneskesmugling i april i fjor.

Straffesakene mot de resterende 20 personene er besluttet henlagt på grunn av bevisets stilling.

I fem av de henlagte straffesakene vurderer utlendingsmyndighetene å tilbakekalle arbeidstillatelse i Norge, men disse sakene er ennå ikke avgjort.

Utlendingsmyndighetene vurderer også å tilbakekalle eller avslå søknader om familiegjenforening i Norge i åtte andre tilfeller, på bakgrunn av informasjon som politiet har fremskaffet under etterforskningen. (ANB)