Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre tips til hjemme-familiene

Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir tror karantenetida vil føre til babyboom.

GIR RÅD: Tre ting du bør tenke på når du må være sammen med dine nærmeste over lengre tid, forteller familieterapeut og komiker Dora Thorhallsdottir / 17. mars 2020. Video / foto Øystein Sæthre / Tore Skaar Vis mer

Mange tusen nordmenn er i hjemme-karantene, og stadig flere vil oppleve å være i coronakarantene. Det eksakte tallet på hvor mange som nå tilbringer mesteparten av tiden innenfor hjemmets fire vegger finnes det ingen oversikt over, ifølge FHI.

Helsedirektoratet opplyser at 68 pasienter er innlagt på sykehus med koronaviruset og de siste dagene er det innført strengere karanteregler og regler for brudd av disse.

Karantenebrudd kan gi deg bot på 20 000 kroner, eller i verste fall fengsel. Skolene og barnehagene er stengt, og de fleste som kan oppfordres til å ha hjemmekontor.

Spår babyboom

Det betyr at familier nå bruker mer tid sammen enn de noen gang har gjort. Ikke en gang en intens ferie kan sammenlignes med nærheten og tettheten familier i disse dager er påkrevd og lever under.

Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir er allerede nå ute og spår at det tette samværet vil føre til babyboom.

- Norges mest vanlige bursdag er 1. april. Det vil si at hvis du spoler tilbake, betyr unnfangelse 1. juli eller i starten av fellesferien. Hvis du søker de ti mest vanlige bursdagene i Norge, så vil du finne at syv av ti er i april, sier hun og hinter til samværet i påskeferien og maidager.

- Så åpenbart gir det å tilbringe tid sammen et ganske fruktbart resultat, sier Dora Thorhallsdottir til Dagbladet.

Råd til familiene

Antall smittede verden over er stadig økende. Om det betyr at flere barn kommer til verden, spås det også at pandemien vil øke antall skilsmisser.

- Dette kommer til å ødelegge mange ekteskap, ikke minst blant de velstående. Mange av dem er vant til å reise mye, og tilbringer vanligvis ikke så mye tid sammen. Nå må de være masse sammen med den de er gift med, sier Mitchell Moss, som studerer bypolitikk og planlegging ved New York University til Bloomberg News.

Den økonomiske frykten for hva pandemien kan komme til å koste verdensmarkedene, har vist seg på børsene verden over som den heftigste siden finanskrisen i 2008.

Selv om Thorhallsdottir antar at flere barn kommer til å bli født i slutten av dette året, og neste år som følge av denne nære hjemmetilværelsen, er hun også klar på at denne tiden tærer på.

(Saken fortsetter under bildet)

Hennes beste råd til de som nå går oppå hverandre hjemme, er å tenke på hvordan vi kommuniserer med hverandre.

- Personlig språk er veldig konflikthemmende. Det vil si å begynne setningene dine med «jeg». «Jeg tenker at», «jeg føler at», «jeg synes at», «jeg mener at», - fordi da snakker du ut fra deg selv. Da blir ikke folk så lett provoserte.

- Jeg er drittlei

Når du kommer med dine meninger, fremfor om du sier «du», «man» eller «vi». «Du kan ikke holde på sånn» eller «man gjør ikke sånn». «Vi er ikke en familie som holder på på den måten.», er mye gjort tror hun.

- Det provoserer veldig fort. Begynn med «jeg», det er ett eksempel.

Hennes tips nummer to, er å sette ord på følelsene dine. Hvis du er frustrert, sint og fortvila så si det, og si det høyt. Da er det lettere å forstå deg og du får det ut, og da roer det seg inni deg.

- Du kan si «jeg er sint, jeg er forbanna, jeg er drittlei av dette her. Så roer det seg, råder hun.

Et siste og tredje tips, er at det er viktig å ikke gå på akkord med seg selv.

- Ikke si ja til ting du ikke vil. Du trenger ikke bli med på ting som familien vil gjøre, men som du med hele deg ikke vil. For da blir du veldig frustrert og det kan gå utover de du er sammen med og forholdet til dem.

Hele Norges coronakart