Tre tonn sprengstoff i tunnelbrann

Tre tonn med sprengstoff kan eksplodere i en brennende tunnel i Troms i kveld. Omlag 30 mennesker har flyttet ut av hjemmene sine og sover hos venner og kjente i natt. - Evakueringen kan vare i flere døgn, melder lensmannskontoret i Ibestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet ikke om det brenner fortsatt. Det vet vi ikke før om minst ett døgn, eller kanskje to, sier Andreas Nilsen, lensmannsbetjent i Ibestad, til Dagbladet :på nettet i kveld.

Alarmen gikk kl. 14.00 i dag da en borerigg tok fyr i den undersjøiske tunnelen som bygges under fjorden i Troms. Bare 300 meter gjenstår før tunnelen har nådd over til den andre siden av fjorden.

3,5 kg dynamitt og tre tonn med med råstoffet matrise ligger i området ved brannen - 2700 meter inn i tunnelen. Matrisen er i seg selv ikke særlig eksplosiv, men mengdene gå i lufta dersom det blir antent av dynamitten i tunnelen.

- Vi behandler alle tonnene som sprengstoff, sier Nilsen.

Ingen skader

Alle arbeiderne som oppholdt seg inne i tunnelen kom seg opp uten skader i ettermiddag.

Lensmannskontoret og brannvesenet i Ibestad frykter ikke at en eksplosjon kan føre til flodbølger eller ras. Men ingen vet hvilken effekt en eksplosjon kan ha på fjorden, og på husene utenfor tunnelåpningen.

- Her vil alt sprengstoffet gå av samtidig. Ved vanlige sprenginger brukes fem ganger mindre mengder, og i kontrollert rekkefølge. Det blir et voldsomt press på tunnelen, sier Nilsen.

Husene ved åpningen er evakuert etter vifteform med en rekkevidde på 650 meter.

I kveld var lensmannen i Ibestad i kontakt med Direktoratet for brann og eksplosjonsfare (DBE). I morgen vil det bli avgjort om hjelp skal tilkalles fra sprengstoffeksperter.

Det kan også bli aktuellt å hente inn spesialmannskap fra Forsvaret.

- Det er ingenting som kan gjøres nå. I Drammen var brannen ved åpningen i tunnelen. Her brenner det langt inne, og terrenget er ujevnt og vanskelig å komme seg fram i, sier Nilsen.

Giftige gasser

Giftfare blir også nevnt i Ibestad i kveld. Det hevdes at matrisen blir til ekstemt giftig gass ved antennelse.

- Tyder noe på at sprengstoffet har blitt oppbevart kritikkverdig?

- Ingenting tyder på det. Men i morgen skal vi avhøre mannskapene fra tunnelen, for å finne ut hvordan brannen startet og hvor sprengstoffet lå, sier Nilsen.