- Tre tsjetsjenere står bak kapring

Tre tsjetsjenske menn sto bak torsdagens kapring av et russisk fly etter avgang fra Istanbul i Tyrkia, opplyser en russisk diplomat. Flere av passasjerene er nå løslatt, men det er uklart hvor mange gisler som er igjen i flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diplomaten viser til opplysninger fra flyets annenflyger Nikolaj Dimentrov, som skal ha blitt løslatt av kaprerne på flyplassen i Medina i Saudi-Arabia sammen med 40 av passasjerene.

Kaprernes leder skal være i 50-årene, mens de to andre er i 18-20 årsalderen, har Dimentrov opplyst. Dette er i samsvar med opplysningene om at Tsjetsjenias tidligere innenriksminister står i spissen for kaprerne.

Innenriksminister

- Arsaf Aslambik er tidligere general og tsjetsjensk innenriksminister. Han leder kaprerne, sa den jordanske representanten Atfayva Fariza i Jordan.

Ifølge Fariza, som selv er gift med en tidligere tsjetsjensk minister, hadde Aslambik vært i Tyrkia for å få behandling for en krigsskade.

- Målet med aksjonen er å rette verdens oppmerksomhet mot det som skjer i Tsjetsjenia, og kreve at det internasjonale samfunnet griper inn. Kapringen er ingen terrorhandling, sa Fariza.

Forhandler

En saudiarabisk forhandler slapp sent torsdag kveld inn i flyet, og formidlet deretter kaprernes krav om øyeblikkelig stanse i krigføringen i utbryterrepublikken Tsjetsjenia.

En talsmann for Vladimir Putin benektet imidlertid at kaprerne hadde framsatt noe slikt krav, og Russlands utenriksminister Igor Ivanov ba saudiarabiske myndigheter pågripe og utlevere kaprerne.

Uklart

Ifølge den saudiarabiske forhandleren er det ingen barn eller gamle igjen blant passasjerene, men noen kvinner.

Hvor mange av de opprinnelig 174 som fortsatt befinner seg i flyet, er fortsatt uklart.

Mens russiske diplomater hevder at 41 er løslatt, ble det tidligere også hevdet at om lag 15 hadde lyktes med å rømme ut bakdøren på flyet.

Passasjerene kommer fra Russland, Ukraina og Tyrkia, og tidligere melding tydet på at fire av dem ble knivstukket under dramaet.

(NTB)